eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Wikipédia/George Chernilevsky

Drága dolog lehet, ha ezeket a kerti állatokat bántja

A kiskertekben számos olyan állat él, amelyek látszólag kártékonyak, de védettek. Elpusztításuk súlyos összegbe kerülhet.

Lassan kezdődnek az őszi munkák a kiskertekben, vagy kertes házaknál, de szó lehet az utcánk füves, lombos részeiről is. Itt számos kisebb állat él, amelyek védettek, elpusztításukért komoly büntetést kell fizetni.

Az Infostarton többször foglalkoztunk a csigákkal. Nos legtöbbjük védett, például a közismert éticsiga 2000 Ft, a kerti csiga pedig 5000 forintot kóstál. A meztelen csigák közül, az elég undorító látványt nyújtó spanyol csiga azonban nem az.

A femina.hu fényképes összeállításában további kerti védett állatokra hívja fel a figyelmet.

Virágbogár

A smaragdzöld virágbogár fák kifolyó nedvén és elhalt faanyagon található meg, eszmei értéke 10 ezer forint, külsőre nagyon hasonló testvérei, a pompás virágbogár, a márványos virágbogár és a magyar virágbogár szintén védettek.

Varangy

A barna és a zöld varangy is védett állatok. Eszmei értékük 10 ezer forint. Bántani pedig már csak azért sem éri meg őket, mert sok kerti kártevőt fogyasztanak el, ezért kifejezetten hasznosak a ház körül. Kedvelik ugyanis a szúnyogot is.

Gyíkok

Mind a fürge, mind a zöld gyík 25 ezer, a homoki gyík pedig 50 ezer forintot kóstál. Kedvenc csemegéik közé tartoznak a pókok és a sáskafélék, tehát minek irtanánk őket?

Rigó

A feketerigó és az énekes rigó eszmei értéke 25 ezer forint, védettek, mint a legtöbb énekes madarunk, és kifejezetten gyakran fordulnak elő a kertekben. Bogarakat, lárvákat, szúnyogokat és gilisztákat esznek, de szívesen dézsmálják meg a gyümölcsöket is, ezért nem minden gazda rajong értük.

Fecske

Őket azért nem kedvelik, mert meglehetősen nagy szemetet hagynak maguk után, amikor építik a fészket és nevelik a kicsiket. Mi különösen kedveljük őket, mert amúgy nagyon hasznosak, a szúnyogok ugyanis a kedvenc eledelük. A füsti és a molnár fecske is védett Magyarországon, eszmei értékük 50 ezer forint, ezért nem szabad bántani se őket, se a fészküket.

Vakond

A vakond szintén védett, eszmei értéke 25 ezer forint. A túrásait sokan utálják, mi amúgy kedveljük, de ne feledjük, hogy számos kerti kártevő szerepel az étlapján.

Süni

A sün tavasszal bújik elő, és esténként gyakran hallani a kertben motozását (vagy a kutyák ugatását a motozása miatt). Éjszakai életet él, és nem tesz kárt semmiben, viszont főleg kártevőket vagy lehullott gyümölcsöket fogyaszt, így a jelenléte egy cseppet sem zavaró. Bántani őt sem szabad, 25 ezer forint az eszmei értéke. Sajnos kissé büdösek, de viseljük el őket!

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×