eur:
392.24
usd:
362.25
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
A woman prepares a wholesome breakfast of oats, fresh berries and milk in a zero waste kitchen.
Nyitókép: Getty Images/ Dougal Waters

Ételek, melyek mellé nem ajánlott tejet inni

Ha alapvetően nem vagyunk érzékenyek a tejre, akkor is érdemes odafigyelni, milyen ételt eszünk mellé.

A tej nagyon jó vitamin- és ásványi anyag forrás, minőségi fehérjét biztosít a szervezetünknek, és a csontjaink egészségének is jót tehet. Mindezek ellenére érdemes vele vigyáznunk, ugyanis ha bizonyos ételekhez mellett fogyasztjuk, az kifejezetten előnytelenül hatnak a testre – írja a glamour.hu.

Míg a tej hűsítő, addig a hal melegítő hatású. A kettő kombinálása egyensúlyhiányt okozhat, és kellemetlen kémiai változásokhoz vezethet a szervezetünkben. Emiatt nem szabad a kettőt együtt fogyasztani, ugyanis emésztési problémákat okozhat, és jelentősen gyengítheti az immunrendszert. Hasonló a helyzet a húsokkal is, de általában véve is elmondható:

két ilyen jelentős fehérjeforrást, mint a tej és a hal vagy a tej és a hús, sosem jó ötlet együtt fogyasztani.

Bár rendszeresen találkozhatunk a tejet és a banánt vegyítő kombinációkkal, a kettő együtt meglehetősen nehéz párosításnak számít, és hosszú ideig tart a megemésztésük. Bár két tápláló összetevőről van szó, nagy kihívás elé is állíthatják az emésztőrendszert, ezért érdemes különválasztani őket.

Bár a joghurt, a túró és a sajt tejtermék, erjesztett élelmiszereknek számítanak, tejjel kombinálva árthatnak az emésztésünknek azáltal, hogy növelik a fertőzések és a bélproblémák megjelenésének kockázatát. Így például ha egy finom sajtos szendvicset, túrókrémet vagy egy joghurtot fogyasztunk reggelire vagy uzsonnára, nem érdemes tejet inni.

A citrusféléket és a különféle savas ételeket – például a savanyú gyümölcsöket – nem javasolt tejjel együtt fogyasztani. A tej emésztése ugyanis általában hosszabb ideig tart, és savanyú vagy savas ételekkel kombinálva

gyomorégéshez vezethet vagy gázképződést okozhat a szervezetben.

Sokan tudják, hogy egy csésze finom kávé után nem jó ötlet görögdinnyét vagy sárgadinnyét ennünk, és hasonló a helyzet a tejjel is. Magas víztartalmuknak köszönhetően ugyanis vizelethajtó tulajdonságokkal rendelkeznek, a tej pedig hajlamos hashajtóként hatni. Együttesen emésztési problémákat okozhatnak, ráadásul mérgező anyagok is felhalmozódhatnak miattuk a szervezetedben, ami hányáshoz vagy hasmenéshez vezethet.

A retek egészséges zöldség, és általában nem okoz komolyabb mellékhatást, a tejjel együtt viszont egyáltalán nem működnek jól, mivel megzavarhatják az emésztést. Így például ha egy retket tartalmazó salátát fogyasztunk vagy a szendvicsbe teszünk belőle, akkor semmiképpen nem érdemes előtte vagy utána tejet fogyasztani.

Címlapról ajánljuk
Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyfutás Budapest vezetéséért. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×