eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
MTI Fotó: Krizsán Csaba
Nyitókép: MTI Fotó: Krizsán Csaba

Jelentős változás jön a Tescónál, pénzbe kerül majd

Megszüntetik a zöldség-gyümölcs osztályon eddig ingyenesen elérhető, eldobható műanyag zacskók használatát.

A Tescóban ezentúl többször is használható, biológiailag lebomló zacskó vagy úgynevezett újrazsák lesz kapható a korábbi könnyű hordtasakok kiváltására – írja a corporatetesco.hu.

A vásárlók ezenkívül – ahogy eddig is – magukkal hozhatják saját szatyraikat, és a legtöbb áruház bejáratánál rendszeresen találnak a termékek másodlagos csomagolásából származó, ingyenesen elvihető kartondobozokat, amikbe szintén pakolhatnak.

A környezetbarát lépéssel a Tesco

évente 500 tonnával csökkenti a műanyaghulladék mennyiségét.

"Az újonnan bevezetett, biológiailag lebomló zacskó komposztálható, míg az újrazsák minden alkalommal újrahasználható a vásárlás során. Sokszor azonban – például egy fürt banán vagy egy cukkini esetében – ezekre sincs szükség, ezért arra biztatjuk a hozzánk betérőket, hogy lehetőség szerint vásároljanak csomagolás mentesen" – mondta Hevesi Nóra, a Tesco kommunikációs vezetője.

Lebomló zacskó

A biológiailag lebomló zacskó űrtartalma nagyjából 4,5 liter, maximális terhelhetősége pedig 2 kilogramm. Megújuló összetevőként keményítőt tartalmaz, így komposztálható, és egy éven belül magától is lebomlik. Ha a komposztálás nem megvalósítható, akkor a korábban megszokottaktól eltérően nem a szelektív, hanem a kommunális gyűjtőbe kell elhelyezni.

A termék a lejárati idején belül többször használható, így vásárláskor nem szükséges minden alkalommal újra megvenni.

Újrazsák

Még inkább környezetkímélő alternatíva a 100 százalék poliészterből készült, egy literes, 4 kilogramm teherbírású újrazsák, amely rendeltetésszerű használat mellett korlátlan számú alkalommal használható újra. Az újrazsák március 20. és április 16. között Clubcarddal mindössze 99 forintért megvásárolható. Az áruházlánc emellett a legtöbb üzlet bejáratához rendszeresen kitesz ingyenesen elvihető kartondobozokat a kasszasoron kívül, hogy a vásárlók fizetés után azokba is tudjanak pakolni.

Mint írták, 2025-re a vállalat minden saját márkás termékének csomagolása újrahasznosítható lesz. Három teljes termékkategóriában már megvalósult ez: mintegy 200 háztartási, 90 rizs- és tésztatermék, valamint az előre csomagolt zöldségek és gyümölcsök így kerülnek a polcokra. A 2020–2021-es pénzügyi évükben közel 1200 tonna műanyagot és több mint 15 ezer tonna kartont hasznosítottak újra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×