eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Kutya a magánkézben levő Aerinwon állatmenhelyen, a dél-koreai Kjonggi tartomány Pocseon városában 2019. szeptember 25-én. Egy dél-koreai kerületi bíróság megfelelő higiénés feltételek hiányában elrendelte a menhely bezárását és az állatok azonnali elszállítását. Kormányadatok szerint az ázsiai országban 2014-ben 81147 gazdátlan házi kedvencet tartottak nyilván, 2017-re a számuk 102593-ra nőtt.
Nyitókép: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Állattartási válság: több száz százalékon a menhelyek telítettsége

Egyre több háziállatot tesznek utcára a romló anyagi helyzetre hivatkozva.

Tömegesen dobják ki házi kedvenceiket a magyarok a válság miatt – írta a Népszava. A lap emlékeztet: a Központi Statisztikai Hivatal szerint a lakossági energiaárak és az élelmiszer mellett az állateledelekért is sokkal többet kell fizetni. Ezek a termékek tavaly december óta 130-135 százalékkal drágultak.

A romló anyagi körülményeikre hivatkozve egyre többen kérnek segítséget a menhelyektől, és még többen teszik utcára állataikat.

"Eddig nem tapasztaltunk ilyet, 2022 történelmi csúcs" – mondta Szilágyi Attila Balázs, a Magyar Állatvédők Országos Szervezetének szóvivője. Szerinte a menhelyek telítettsége országosan legalább 400 százalékos.

"Debrecenben van olyan menhely, ahol az egyébként teljesen másra használt szociális házban jelen pillanatban mindenféle túlzás nélkül, szó szerint egymás hegyén-hátán bvannak kutyák és macskák" – fogalmazott. A fogadóhelyeknek elvileg meg kellene felelniük szigorú szabályoknak, hogy alkalmasak lehessenek az állatok fogadására, csakhogy elfogyott a hely.

Az állatvédő szervezetek szerint a házi kedvencek elhagyása mögött sok esetben nem pénzügyi nehézségek állnak, hanem a felelőtlen hozzáállás, figyelmetlenség és nemtörődömség. Ráadásul nemcsak egyre többen mondanak le kutyájukról, macskájukról, hanem az örökbefogadási kedv is erőteljesen csökkent.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×