Infostart.hu
eur:
385.19
usd:
328.11
bux:
109607.58
2025. december 14. vasárnap Szilárda
A zsűri egyik tagja a Bocuse dOr szakácsverseny magyarországi döntőjén a Sirha Budapest 2020 Nemzetközi Élelmiszeripari és a HoReCa szakkiállításon a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2020. február 5-én. A győztes képviseli majd Magyarországot a világ legjelentősebb szakácsversenyének májusi európai döntőjén Tallinnban.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Hazai ízek – Háromfajta magyar krumpli lesz terítéken a Bocuse d'Or európai döntőjében

A versenyt március 23-án és 24-én rendezik Budapesten, Dalnoki Bence séf és a segédje, Nyikos Patrik képviseli a hazai színeket.

Három magyar burgonyafajta lesz a tányértéma a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or európai kontinensdöntőjében, amelyet március 23-án és 24-én rendeznek meg Budapesten.

A Bocuse d'Or Europe tizenkilenc csapatának a magyar konyha egyik legfőbb alapanyaga, a burgonya felhasználásával kell elkészítenie tányértémáját – közölték a nemzetközi szakácsverseny szervezői.

Mint a közlemény kiemeli, a versenyzők három magyar burgonyafajtából választhatnak:

  • a magas minőségű Coronada alacsony szénhidráttartalmáról ismert,
  • az Anuschkát általában salátákhoz szokták használni, míg
  • a Madison többnyire chipsek alapanyagaként használatos.

Mindhárom burgonyafajtát az Alföldön termesztik és szedik, kézi munkával – hangsúlyozzák a szervezők.

A versenyfogásokban ezeknek a termékeknek felismerhetőnek kell lenniük mind látványban, mind ízben. A résztvevő séfeknek ezeket a szezonális hozzávalókat tavaszi zöldségételként kell elkészíteniük, amelyekbe állati fehérje csak tyúktojásból és tejtermékekből kerülhet. A kész fogást melegen kell tálalni a zsűri 14 tagjának.

Mint a közlemény emlékeztet, a hústál témáját már 2021 végén közzétették: ez a magyar konyha egy másik jellegzetes alapanyaga, az őzhús lesz.

Ezzel mindkét téma reflektál a vendéglátó ország gasztronómiai kultúrájára, amelyre egyaránt jellemzők a Kárpát-medencei népek és kultúrák inspirálta hagyományok és az innováció is – áll a közleményben.

Budapest legutóbb 2016-ban adhatott otthont a Bocuse d'Or európai kontinensdöntőjének, amelyet akkor a magyar csapat nyert meg Széll Tamás séf vezetésével.

Magyarországot idén

  • Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje és
  • commis-ja (segédje), Nyikos Patrik

képviseli a versenyen.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: hiába az adventi időszak, a politikában nincs elcsendesedés

Orbán Viktor szerint a gyermekvédelemben nincs alku. A miniszterelnök a Karmelita Kolostorban adott egyórás interjút Lentulai Krisztiánnak. A kormányfő szerint Amerika békét, Európa háborút akar, és kulcsfontosságú Magyarország mozgástere a 2026-os választáson. A teljes interjút a Mandiner YouTube-csatornáján tették közzé.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.15. hétfő, 18:00
Mészáros Andor
az Eötvös Loránd Tudományegyetem BTK Történeti Intézetének docense
A globális felmelegedés hatása az El Niño/La Niña jelenségre: jelentős változások küszöbén állunk?

A globális felmelegedés hatása az El Niño/La Niña jelenségre: jelentős változások küszöbén állunk?

Friss kutatási eredmények azt mutatják, hogy a trópusi Csendes-óceán időről időre bekövetkező felmelegedését (El Niño) és lehűlését (La Niña) is magában foglaló ENSO jelenségkör a bolygó felmelegedésével sokkal erősebbé és kiszámíthatóbbá válhat. 2050-re a trópusi Csendes-óceán elérhet egy kritikus átbillenési pontot, ami az ENSO-t egy erős, ritmikus ingadozásba kényszeríti, szinkronban más globális éghajlati mintázatokkal. Ennek eredményeként több kontinensen is fokozódhatnak a szélsőséges esőzések vagy megszaporodhatnak az aszályos időszakok, azaz nőhet a kritikus időjárási események kockázata.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2025. december 13. 20:29
×
×
×
×