Három magyar burgonyafajta lesz a tányértéma a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or európai kontinensdöntőjében, amelyet március 23-án és 24-én rendeznek meg Budapesten.
A Bocuse d'Or Europe tizenkilenc csapatának a magyar konyha egyik legfőbb alapanyaga, a burgonya felhasználásával kell elkészítenie tányértémáját – közölték a nemzetközi szakácsverseny szervezői.
Mint a közlemény kiemeli, a versenyzők három magyar burgonyafajtából választhatnak:
- a magas minőségű Coronada alacsony szénhidráttartalmáról ismert,
- az Anuschkát általában salátákhoz szokták használni, míg
- a Madison többnyire chipsek alapanyagaként használatos.
Mindhárom burgonyafajtát az Alföldön termesztik és szedik, kézi munkával – hangsúlyozzák a szervezők.
A versenyfogásokban ezeknek a termékeknek felismerhetőnek kell lenniük mind látványban, mind ízben. A résztvevő séfeknek ezeket a szezonális hozzávalókat tavaszi zöldségételként kell elkészíteniük, amelyekbe állati fehérje csak tyúktojásból és tejtermékekből kerülhet. A kész fogást melegen kell tálalni a zsűri 14 tagjának.
Mint a közlemény emlékeztet, a hústál témáját már 2021 végén közzétették: ez a magyar konyha egy másik jellegzetes alapanyaga, az őzhús lesz.
Ezzel mindkét téma reflektál a vendéglátó ország gasztronómiai kultúrájára, amelyre egyaránt jellemzők a Kárpát-medencei népek és kultúrák inspirálta hagyományok és az innováció is – áll a közleményben.
Budapest legutóbb 2016-ban adhatott otthont a Bocuse d'Or európai kontinensdöntőjének, amelyet akkor a magyar csapat nyert meg Széll Tamás séf vezetésével.
Magyarországot idén
- Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje és
- commis-ja (segédje), Nyikos Patrik
képviseli a versenyen.