eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Egyhónapos jaguárkölykök (Panthera onca) a Nyíregyházi Állatpark Andok-kalandok kifutójában 2017. december 25-én. Az ikrek egyike sárga, a másik fekete bundával jött világra.
Nyitókép: MTI Fotó: Balázs Attila

Visszatelepítenének egy nagymacskafajt az Egyesült Államokba

Jaguárt Mexikótól északra csak elvétve látnak, pedig az Egyesült Államok délnyugati részén őshonos.

Visszatelepítenék a jaguárokat az Egyesült Államok délnyugati részébe természetvédelmi szervezetek és egyetemi kutatók.

A szakértők szerint az emberi beavatkozás nélkül az élőhelyek megszűnése, az autópályák és határfalak miatt nem valószínű az állatok újbóli természetes megjelenése – írja a PhysOrg.com tudományos-ismeretterjesztő portál.

Jaguárok jelenleg 19 országban élnek, de a biológusok szerint

az állatok a vadászat és az élőhelyek pusztítása miatt a Dél- és Közép-Amerikától az Egyesült Államok délnyugati részéig húzódó történelmi kiterjedési területük több mint felét elveszítették.

Egy-egy hím állatot láttak Arizonában és Új-Mexikóban az elmúlt húsz évben, de nincs bizonyíték arra, hogy tenyészpárok kialakítottak volna maguknak területeket Mexikótól északra. Nemrég egy hím ragadozót láttak a határtól délre, januárban pedig egy másikat Arizona államban.

A tudósok és számos állatvédő szervezet és intézet munkatársa szerint több mint 82 400 négyzetkilométernyi terület van Közép-Arizona és Új-Mexikó hegyeiben, mely 90-150 jaguárnak jelenthet otthont.

A nagymacskák visszatelepítése kritikus jelentőségű a faj megőrzése és a régió ökoszisztémájának helyreállítása érdekében.

Címlapról ajánljuk
Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.

Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

A terrorelhárítás fejlődését bemutató kiállítás nyílt a Rendőrmúzeumban, az áprilisig megtekinthető tárlat a XX. század elejétől kezdődően bemutatja az összes fontos, Magyarországon történt merényletet, terrorcselekményt – mondta az InfoRádióban a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdu János rendőr altábornagy szerint Európában és a világban is számos helyen nagyra becsülik a TEK tevékenységét, és arról is beszélt, milyen új kihívásokkal kell szembenéznie a jövőben a központnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 07:00
×
×
×
×