eur:
388.12
usd:
357.91
bux:
68140.72
2024. május 17. péntek Paszkál
Nyitókép: Pixabay

Tenkestől egy legendás pénzhamisító-műhelyig - túraajánló

Szép idő lesz a hétvégén, érdemes betervezni egy kisebb kirándulást, persze, csak a járványvédelmi szabályok betartásával. Ehhez kínálunk ötleteket.

A Budai-hegységben Hűvösvölgyből az 559 méter magas Nagy-Kopaszra mászhatnak fel. A csúcson található, vörösfenyőből készült, 18 méter magas, 100 lépcsőfokos Csergezán Pál-kilátó a híres vadászfestőről, Kittenberger Kálmán és Fekete István műveinek illusztrátoráról kapta a nevét. Szép időben emlékezetes panorámát ígér a Pilisre, a Visegrádi-hegységre, a Mátrára, a Vértesre, a Gerecsére, a Velencei-hegységre, Százhalombattára és az esztergomi bazilikára.

A Pilisben Klastrompusztáról a Kémény-sziklát célozhatják meg. Ezt a programot azok válasszák, akik nem riadnak vissza a meredek, de legalább rövid emelkedőktől. Ha bírják még szusszal, nézzék meg a Legény- és a Leány-barlangot is. A Legény nevezetűben a középkorban pénzhamisító-műhely működött.

A Bakonyban a legszebb és egyben legérintetlenebb útvonalat ajánlom a figyelmükbe. Az ösvényre Bakonybél szélén, a Szent Gellért püspök tiszteletére emelt kápolnánál, egy mesterséges tó partján léphetnek rá. A Ráktanya kulcsosház érintésével, majd a Rend-kő nyergén átkelve a Gella-patak völgyébe ereszkedhetnek le, menet közben számos vadlétrán átmászva. A napot Csehbányán fejezhetik be. Ezt a háromszáz fős falucskát Adler Ferdinánd városlődi hutamester alapította 1761-ben, amikor üveghutát épített a mai templom helyére, és cseh üvegkészítő szakembereket telepített le a környéken.

A Villányi-hegységben a Máriagyüdi Sarlós Boldogasszony Nagytemplomtól a Csodabogyós-tanösvényen kirándulhatnak fel a Tenkesre, amelynek nevében a tönkös, tönk szavakat fedezhetik fel.

A Mecsekben a Remeterétről a Sós-hegyi kilátóhoz mehetnek fel, visszafelé pedig a Rotary-körsétány a jó választás.

A Mátrában a Narád-patak völgyében, a Vértesben a Gráciák-bércén, az Őrségben pedig Pityerszer vidékén túrázhatnak.

Bárhová is mennek, előtte tájékozódjanak az esetleges lezárásokról, és érjenek haza a kijárási tilalom kezdetére. Az időjárás szép lesz, a hőmérsékleti maximumok általában 7 és 14 fok között alakulnak.

A Teljesítménytúrázók Társasága a koronavírus-járvány miatt a hagyományos teljesítménytúrák megtartását nem támogatja, ezért csak néhány hasonló rendezvény lesz, és azok is szigorúan egyéni teljesítéssel, illetve virtuális igazolással. Most rendezik meg a Zagyva Parti Tó Túrát, a Téli Papucs-hegyet és a Farsangi Őrjáratot, valamint a Széchenyi-hegyről Széchenyi-hegyre és a Katonasírok a Vértesben elnevezésű programokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×