eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: Pixabay

Az Apple és a Google elérhetővé tette a vírusterjedés követésére kifejlesztett szoftvert

A két informatikai óriás által közösen kifejlesztett szoftverrel olyan alkalmazások írhatóak, amelyek értesítést küldenek a felhasználóknak, ha kapcsolatba kerülhettek fertőzöttekkel.

A két rivális amerikai információtechnológiai óriáscég közösen dolgozott a most szabadon elérhetővé tett technológián, amelynek segítségével a szoftverfejlesztők kontaktkövető alkalmazásokat hozhatnak létre az egészségügyi szolgálatok számára.

Az így kifejlesztett applikációk Bluetooth segítségével nyomon követhetik, hogy a tulajdonos az elmúlt 14 napban kivel és milyen hosszú ideig került kapcsolatba, és a rendszer jelez, ha kiderül, hogy igazolt fertőzött volt a közelben.

A tájékoztatás szerint eddig huszonkét ország és számos amerikai szövetségi állam jelezte érdeklődését.

Közleményében az Apple és a Google leszögezte, hogy nagy hangsúlyt fektettek az adatvédelmi és biztonsági szempontokra, például lokációkat nem tárolnak, valamint minden olyan információt titkosítanak, amelyek alapján azonosíthatóvá válnának a felhasználók.

Több ország kormánya is próbálkozott már hasonló alkalmazások kifejlesztésével, jórészt sikertelenül. Ezek gyakran GPS-koordinátákat használnak, amit az Apple és a Google egyebek mellett adatvédelmi aggályok miatt nem engedélyezett.

Egészségügyi szakemberek szerint a kontaktkövetés kulcsfontosságú a vírus terjedésének lassítása érdekében.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×