eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Laszczowka, 2018. február 23.Felgyógyult rétisast (Haliaeetus albicilla) engednek szabadon a délkelet-lengyelországi Laszczowka határában 2018. február 23-án. A korábban vélhetően oszló döghústól megbetegedett vadállatot egy hasonlóképp járt fajtársával együtt a Tomaszów Lubelski erdőfelügyelőség munkatársai vették gondjaikba. (MTI/EPA/Wojciech Pacewicz)
Nyitókép: MTI/EPA/Wojciech Pacewicz

Érzékeny és fontos időszakra készülnek a rétisasok

Január folyamán a nászrepülés a leglátványosabb tevékenységük, februárban pedig már költésbe is kezdhetnek az állatok.

Az öreg rétisasok decemberben már a fészkük közelében tartókodnak, párjukkal együtt valami magas megfigyelő pontról pásztázzák a környéket. Kedvelik a zavarásmentes, kevésbé emberjárta területeket, erdőket, fasorokat – olvasható a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság közleményében. Január folyamán a nászrepülés a leglátványosabb tevékenységük, februárban pedig már költésbe is kezdhetnek. A fészekalj 1–3 tojásból áll, melyeken a sasok kitartóan kotlanak a hideg, havas időszakokban is.

Fontos ilyenkor a fészkelő párok nyugalmának biztosítása, ugyanis a számukra zavaró – elsősorban emberi – tevékenységek miatt könnyen veszélybe kerülhet az azévi fészkelés. A rétisasok

a költés meghiúsulása esetén már nem kezdenek pótköltésbe,

a következő lehetőségük majd csak egy év múlva lesz – hívják föl a figyelmet.

Az igazgatóság Duna menti területein 38 rétisas revír ismert, melyekben összesen 50 fészket tartanak nyilván. Ezeket a területeket ilyenkor a Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai fokozott figyelemmel járják, biztosítva a madarak nyugodt fészkelését.

Címlapról ajánljuk
Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen
Patrióták

Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen

Patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickl-lel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen vasárnap délelőtt - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×