eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Nem szabad piszkálni őket, mert megijednek és támadhatnak

Nyáron gyakran hallani a hírekben rossz helyre letelepedett méhcsaládok befogásáról, vagy darázsrajok irtásáról. A Heol.hu annak járt utána, hogy mit kell tenni, ha méh- vagy darázsraj telepedik meg kritikus helyen a környezetünkben.

Több mint harmincezer méh telepedett meg nemrégiben az egri strand egyik platánfáján, ám nagy baj nem történt. A fürdő munkatársai elkerítették a területet és értesítették a szakembereket, akik befogták a méheket. Varró Attila, az Agria Speciális Mentőcsoport tagja is részt vett a befogásban. Szerinte a legjobb, amit tehetünk hasonló helyzetben, ha szakembert hívunk.

"A legfontosabb, hogy nem szabad semmilyen módon piszkálni a rossz helyre telepedett méheket, mert ha megzavarjuk őket, megijednek és támadhatnak. (…) A legjobb, amit tehetünk, hogy értesítjük a katasztrófavédelmet, akik közvetítenek megfelelő szakembereket, vagy pedig méhészt, darázsvadászt hívunk (…)" – fejtette ki Varró Attila a Heol.hu kérdésére.

Azt is elárulta,

a szakemberek a darazsakat irtják, a méheket azonban befogják.

"A méhek, miután befogjuk őket, általában egy évre karanténban helyezzük el. Ezután méhegészségügyi szakember jóváhagyásával kerülhetnek újabb telephelyre, ahol már termelhetnek. Fontos, hogy a befogás után három napig a méhek tulajdonosa még keresheti az állatokat (…)" – tette hozzá.

Fontos befogni őket

A Balog Méhészet tulajdonosa szerint a szabadban letelepedett méhcsaládokat két ok miatt fontos befogni, egyrészt az emberek, másrészt pedig a rovarok védelme miatt. A méhek védettek, ráadásul nagyon sérülékenyek, ezért különösen fontos a megóvásuk, jegyezte meg. Balog Csaba is kiemelte, ha nem bolygatják a méheket, nem bántanak senkit, mivel tudják, hogy csak egyszer szúrhatnak, ezért ezt csak a legszükségesebb esetben teszik. A darazsaktól már inkább kell tartani, mert azok többször is tudnak szúrni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×