Az elmúlt években fagylaltforradalom zajlott Magyarországon.
Ám a forradalmi tevékenység közepette ne feledkezzünk meg a dicső múltról, ebben a Világgazdaság van segítségünkre.
A lap szerint a fagylaltot a kínaiak, az olaszok és a franciák is a magukénak vallják, annak ellenére, hogy az amerikaiak leszögezték: náluk nyílt először valódi fagylaltozó. A kínaiak állítólag ötezer éve kanalazzák a hóból, gyümölcsből és tejtermékből készült édességet, bár ott inkább a sörbetre hasonlító jégkását készítették, mint a tejeset.
Franciaországba a 17. században jutott el a jegyzetek szerint egy szicíliai, palermói származású mesteren keresztül.
Az eredet ma már lényegtelen, mert a fagylaltot réges-régen lenyomta a jégkrémipar mind választékban, mind pedig praktikumban. Fagyit a déli országokban szezonálisan fogyasztanak úgy, mint itthon, ám a jégkrém értékesítése időjárástól független. Annyira népszerű, hogy az ipar már a hagyományos fagyipiacra is „betette a lábát” tölcsérbe kanalazható vendéglátóipari termékekkel és a cukrászdákban terített porral.
A dolog érdekessége, hogy a legtöbb ilyen termék semmivel sem ad gyengébb élvezeti élményt, mint a főzött a termékek.
Itthon néhány éve indult útjára a fagylaltforradalom, célja a kézműves termékek választékának bővítése és a fogyasztók visszavezetése a cukrászdákba.
Ennek eredményeként – szezonban – a nyolcvanas években megszokott sorok állnak a fagyizók előtt.