eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Becsavarodnak néha a magyar borászok is

Becsavarodnak néha a magyar borászok is

A borospalackok alternatív lezárása egyre gyakoribb, az újdonságok közül a csavarzárral találkozhatnak a legtöbbször a minőségi borok vásárlói. Ez a zárási mód már olyan tételeknél is megjelenik, amelyeknél fontos az otthoni tárolás és érlelés, tehát adódik a dilemma: vajon mennyi időt bírnak ki a borok a csavarzár alatt?

Az InfoRádió bormagazinjában a csavarzárakra irányuló kérdést Tóth Adrienn nemzetközi borakadémikusnak tettük fel.

A szakértő elmondta: a világ borpiacán és Magyarországon is egyre több csavarzáras borral találkozni. A mennyiségi növekedés mellett az is megfigyelhető, hogy folyamatosan emelkedik azoknak a pincészeteknek a száma, amelyek nem csupán az egyszerűbb, "könnyű ivású" boraikat zárják ezzel a módszerrel, hanem a középkategóriás, vagy akár a prémium szegmensbe tartozó tételeiket is csavarzárral forgalmazzák.

Leginkább Ausztrália és Új-Zéland borászatainál látható, hogy a legmagasabb minőségi kategóriák esetében is bátran alkalmazzák a csavarzárat, de más újvilági termelők is szívesen váltottak zárási módot.

Becsavarodnak néha a magyar borászok is

A rendelkezésre álló ismeretek alapján elmondható, hogy a csavarzárral ellátott palackokban a minőségi borok ugyanolyan szépen képesek érlelődni, mint a parafadugóval lezárt üvegekben - vélekedik Tóth Adrienn.

A szakértő kiemelte, hogy nem a zárási mód a legfontosabb, hanem az: milyen minőségű bor kerül az üvegbe és maga a palackozás mennyire történt szakszerűen és kellően tisztán.

Tóth Adrienn arról is beszélt, hogy Magyarországon néhány éve még nem volt elfogadott, hogy egy komoly bor "csavaros" palackba kerüljön, ám ezen a téren itthon is változik a hozzáállás. Mivel a hazai borok közül szinte kizárt, hogy olyan 5, vagy akár 10 évnél öregebb komoly tétellel találkozzunk, amelyik csavarzáras, ezért egy ideig még a külföldi tapasztalatokra kell hagyatkozni.

A szakértő személyes tapasztalatai iránt is érdeklődtünk: mit érzékelt azon borok esetében, amelyek hosszabb ideig érlelődtek csavarzáras palackban? Mint mondta, olyan borokat kóstolt, amelyek 3-4 évet értek csavarzár alatt, de ezeknél a tételeknél nem érződött, hogy az alternatív zárás negatívan befolyásolta volna az érést.

A témáról magyar nyelven itt találhatnak információkat.

Angol nyelvű publikációk a csavarzárról itt és itt. Mindkét cikkben arról olvashatunk, hogy lehet találkozni olyan csavarzáras tételekkel, amelyek már 20-30 évesek, és a bennük lévő borok - fehérek és vörösök is - jó állapotban vannak.

A bormagazin teljes adását itt hallgathatja meg: a Hordóminta magazin 2017. február 22-i adása 1. rész

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 07:00
×
×
×
×