eur:
393.07
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Rovarokat ismertek el élelmiszerként Svájcban

Háromféle rovart hivatalosan is élelmiszerként ismert el a svájci szövetségi állam.

A svájci Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Szövetségi Hivatal (BLV) a tücsök, a közönséges lisztbogár és a keleti vándorsáska élelmezési célú felhasználását engedélyezte.

A döntés értelmében májustól a kiskereskedelemben és a vendéglátásban is, egészben és feldolgozott formában is árusíthatók ezek a rovarok. A fogyasztó számára nem kell felismerhetőnek lenniük, de a termékismertetőn fel kell tüntetni, hogy rovarokról vagy rovartartalmú élelmiszerről van szó.

Mivel több mint 2000-féle rovat számít ehetőnek, az ágazat hatalmas lehetőségeket rejt magában. Ám mint a hatóság képviselője egy pénteki berni rendezvényen elmondta, az ehető bogarak és más rovarok étkezési célú felhasználásáról még nincs elég tapasztalat, nem tudni például, nem okoznak-e valamilyen proteinallergiát és a tenyésztési feltételeket is tisztázni kell.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×