eur:
395.35
usd:
368.37
bux:
71809.38
2024. július 2. kedd Ottó

Hallgasson barcogást!

Éjszakai túrákat indít három erdészet a szarvasbőgés meghallgatására. A részletekről Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője beszélt az InfoRádióban.

"Szarvasbőgés-túrák veszik kezdetüket a Pilisi Parkerdő területén, ez az időszak a magyar erdők királyának tartott gím szarvasbika nász időszaka, ilyenkor a hím gímszarvasok vagyis a bikák bőgő hangot adnak és a szarvasbőgéssel próbálják magukhoz csalogatni a nőstényeket illetve távol tartani a vetélytársaikat, ez az erdei koncert – hogyha nevezhetjük így – jellemzően az esti, majd kora hajnali órákban alakul ki, ennek a meghallgatására szervezünk a Pilisben, a Visegrádi-hegységben illetve a Budai-hegységben illetve a Gödöllői-dombságban különböző vezetett túrákat" - mondta el Lomniczi Gergely.

A Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője felhívta a figyelmet, a túrák erdész vagy vadász vezetésével látogathatók. Egyedül senki ne induljon az erdőbe szarvasbőgést hallgatni, egyrészt mert könnyű eltévedni, másrészt az állatokat is védjük.

"Fontos időszak ez a vadállomány szaporodása és jövője szempontjából, ha avatatlanul, hozzá nem értő módon megyünk ki az erdőbe, akkor megzavarhatjuk az állatokat, ami hosszú távon problémákhoz vezet" - hangsúlyozta Lomniczi Gergely.

Arról, hogy melyik nap hány órakor, és honnan indul a túra, mekkora a táv, mennyi az időtartama, a Pilisi Parkerdő Zrt. honlapján lehet tájékozódni - jelezte a szóvivő.

"A három erdészet mellett a budapesti vadaspark is kínál ilyen programokat, ott nemcsak szarvasbőgés idején, hanem szeptember második felétől kezdve egészen október végéig zajlanak majd az éjszakai kalandtúrák. A szerencsések meghallhatják a dámszarvasok úgynevezett barcogását, tehát egy másik szarvasfélének a nász időszakába is belepillanthatnak" - mondta Lomniczi Gergely.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 05:00
×
×
×
×