eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Pontosabban diagnosztizálható az allergia

Pontosabban diagnosztizálható az allergia

Új, molekuláris allergiai vizsgálati módszert alkalmaznak Magyarországon. Ezzel sokkal pontosabban tudják majd meghatározni a parlagfű vagy ételallergiát - mondta az InfoRádióban a Svábhegyi Gyógyintézet kutatási és fejlesztési vezetője.

Ragó Zsuzsanna elmondta, ez a vizsgálati módszer kiegészíti a klasszikus allergén diagnosztikát, amit nagyon régen használ a magyar egészségügy.

„Eddig egy bőrtesztet alkalmaztak az allergológusok, majd a vérből vett mintából kimutatták az allergénre jellemző antitestet, ebből tudták eddig jelezni, hogy milyen allergénre érzékeny a beteg. Ez még nem jelentette azt, hogy allergiás is. A tünetekkel összeadva mondták ki a diagnózist: parlagfű vagy akár ételallergiáról van szó” - magyarázta a Svábhegyi Gyógyintézet kutatási és fejlesztési vezetője.

Ragó Zsuzsanna elmondta, a kutatási adatok szerint egy allergén több komponensből áll.

„Az allergén egy fehérjemolekula, amelynek több része van, amelyek különböző mértékben okozzák az allergiás tüneteket. A most vásárolt készülékkel ki tudjuk mutatni azokat a molekularészeket, amelyek a valós okai az allergiának” - jelezte a Svábhegyi Gyógyintézet kutatási és fejlesztési vezetője.

Hozzátette, így pontosabbá válik a diagnózis, amely nem igényel újabb vizsgálatot.

„Ugyanabból az egyetlen vérmintából kimutatjuk először a specifikus IgE-t, az egy első szűrő, majd ennek alapján az allergológus kiírja a további vizsgálatot a molekuláris komponensrészre” - jegyezte meg Ragó Zsuzsanna.

Mint mondta, ez a pollenallergiáknál nagyon hasznos, mert amikor a bőrteszt három-négy allergénre pozitív, nehéz megmondani azt, hogy mire kezdjék el az immunterápiát vagy mit kerüljön el a beteg.

„Ha például kijön a kutyára, macskára egy allergia, de melyiktől kell megszabadulni, el kell egyáltalán bármelyiket is küldeni” - érzékeltette Ragó Zsuzsanna.

Az ételallergének esetében is jelentős előrelépés, mert kiderül, hogy valóban szükség van-e szigorú diétára, hogy például egy gyerek hároméves korától kezdve sem tejet, sem tojást, sem földimogyorót tartalmazó ételt nem ehet – tette hozzá a Svábhegyi Gyógyintézet kutatási és fejlesztési vezetője.

A pontosabb meghatározásnak köszönhetően célzottabbá válik a kezelés és a diéta is – jegyezte meg Ragó Zsuzsanna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×