eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

A jövő elkezdődött: itt a lila és narancssárga karfiol

Szivárványos karfiolt hozott forgalomba egy svájci cég. A zöldség rózsái a fehéren kívül zöld, narancssárga és lila színben pompáznak.

Andrew Coker, a karfiolt forgalmazó Syngenta cég képviselője szerint a szokatlan színösszeállítást nem genetikai módosítással, hanem több évtizedes hagyományos növénynemesítéssel érték él - olvasható a Daily Mail című brit lap honlapján.

Ízre a szivárványos karfiol semmiben nem különbözik hagyományos társaitól, annál inkább esztétikailag, hiszen a rózsák a főzés alatt sem színtelenednek el. Ám ami a legfontosabb, a zöldség szivárványos változatának egészségvédő tulajdonságai vannak.

A narancssárga rózsák a fehérszínűeknél 25-ször több bétakarotint tartalmaznak: a vegyületből a szervezetben bőrvédő A-vitamin képződik.

A lila színt az anthocyanin festékanyag jelenléte okozza, amely egyebek közt véd a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen.

Narancssárga karfiolt néhány évvel ezelőtt a New York Állami Mezőgazdasági Kísérleti Állomásnak kutatói is sikerült előállítaniuk egy természetes növénymutáció révén. Brit kollégáik a narancssárgán kívül zöld karfiolt nemesítettek, ám a mostani eset az első, amikor a szivárványos zöldség kereskedelmi forgalomba kerül.

A nemesítők nem először változtatják meg a növények színét. Ki hinné, hogy a XVII. századig az európai fogyasztók a fehér, sárga és lila színű sárgarépát ismerték.

A ma természetesnek számító narancssárga változatot holland kertészek a királyi család tiszteletére nemesítették.

Az utóbbi néhány évben Nagy-Britanniában újból feltűnt a lila sárgarépa az ugyancsak lila burgonya, valamint a sárga paradicsom társaságában.

Címlapról ajánljuk
Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×