Andrew Coker, a karfiolt forgalmazó Syngenta cég képviselője szerint a szokatlan színösszeállítást nem genetikai módosítással, hanem több évtizedes hagyományos növénynemesítéssel érték él - olvasható a Daily Mail című brit lap honlapján.
Ízre a szivárványos karfiol semmiben nem különbözik hagyományos társaitól, annál inkább esztétikailag, hiszen a rózsák a főzés alatt sem színtelenednek el. Ám ami a legfontosabb, a zöldség szivárványos változatának egészségvédő tulajdonságai vannak.
A narancssárga rózsák a fehérszínűeknél 25-ször több bétakarotint tartalmaznak: a vegyületből a szervezetben bőrvédő A-vitamin képződik.
A lila színt az anthocyanin festékanyag jelenléte okozza, amely egyebek közt véd a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen.
Narancssárga karfiolt néhány évvel ezelőtt a New York Állami Mezőgazdasági Kísérleti Állomásnak kutatói is sikerült előállítaniuk egy természetes növénymutáció révén. Brit kollégáik a narancssárgán kívül zöld karfiolt nemesítettek, ám a mostani eset az első, amikor a szivárványos zöldség kereskedelmi forgalomba kerül.
A nemesítők nem először változtatják meg a növények színét. Ki hinné, hogy a XVII. századig az európai fogyasztók a fehér, sárga és lila színű sárgarépát ismerték.
A ma természetesnek számító narancssárga változatot holland kertészek a királyi család tiszteletére nemesítették.
Az utóbbi néhány évben Nagy-Britanniában újból feltűnt a lila sárgarépa az ugyancsak lila burgonya, valamint a sárga paradicsom társaságában.
Újabb gond a fúrt kutakkal – itt a figyelmeztetés