Infostart.hu
eur:
387.56
usd:
329.1
bux:
0
2025. december 26. péntek István

A jövő elkezdődött: itt a lila és narancssárga karfiol

Szivárványos karfiolt hozott forgalomba egy svájci cég. A zöldség rózsái a fehéren kívül zöld, narancssárga és lila színben pompáznak.

Andrew Coker, a karfiolt forgalmazó Syngenta cég képviselője szerint a szokatlan színösszeállítást nem genetikai módosítással, hanem több évtizedes hagyományos növénynemesítéssel érték él - olvasható a Daily Mail című brit lap honlapján.

Ízre a szivárványos karfiol semmiben nem különbözik hagyományos társaitól, annál inkább esztétikailag, hiszen a rózsák a főzés alatt sem színtelenednek el. Ám ami a legfontosabb, a zöldség szivárványos változatának egészségvédő tulajdonságai vannak.

A narancssárga rózsák a fehérszínűeknél 25-ször több bétakarotint tartalmaznak: a vegyületből a szervezetben bőrvédő A-vitamin képződik.

A lila színt az anthocyanin festékanyag jelenléte okozza, amely egyebek közt véd a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen.

Narancssárga karfiolt néhány évvel ezelőtt a New York Állami Mezőgazdasági Kísérleti Állomásnak kutatói is sikerült előállítaniuk egy természetes növénymutáció révén. Brit kollégáik a narancssárgán kívül zöld karfiolt nemesítettek, ám a mostani eset az első, amikor a szivárványos zöldség kereskedelmi forgalomba kerül.

A nemesítők nem először változtatják meg a növények színét. Ki hinné, hogy a XVII. századig az európai fogyasztók a fehér, sárga és lila színű sárgarépát ismerték.

A ma természetesnek számító narancssárga változatot holland kertészek a királyi család tiszteletére nemesítették.

Az utóbbi néhány évben Nagy-Britanniában újból feltűnt a lila sárgarépa az ugyancsak lila burgonya, valamint a sárga paradicsom társaságában.

Címlapról ajánljuk
Szemléletváltás nélkül nem megy: a mezőgazdaság a klímaváltozás nagy vesztese

Szemléletváltás nélkül nem megy: a mezőgazdaság a klímaváltozás nagy vesztese

A 2021 és 2024 közötti négy évből háromban hazánk területének 70 százalékát aszály sújtotta. Egy uniós jelentés szerint Magyarországon 2022-ben a biogazdálkodás mindössze a termőterületek 6,3 százalékán volt jellemző, miközben az EU 2030-ra 25 százalékos célt tűzött ki. Koczóh Levente András, a Green Policy Center senior klímapolitikai szakértője vázolta, milyen változtatásokra lenne itthon szükség.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×