Infostart.hu
eur:
387.56
usd:
329.1
bux:
0
2025. december 26. péntek István

Sokkoló adatok: mi van az élelmiszerekben?

Egy brit jelentés szerint sok gyümölcs-ízesítésű italnak és rágcsálnivalók több mint fele minimális mértékben, vagy egyáltalán nem tartalmaz valódi gyümölcsöt. A szakemberek azt tanácsolják a vásárlóknak, hogy feltétlenül olvassák el a kisbetűs részeket is a csomagoláson.

A vizsgált gyümölcs-ízesítésű italok és rágcsálnivalók kevesebb, mint 40 százaléka tartalmaz valódi gyümölcsöt - áll abban a jelentésben, melyet hétfőn hoz nyilvánosságra egy brit fogyasztóvédelmi szervezet.

Az Élelmiszer Bizottság 28, a felirat szerint epertartalmú terméket vizsgált meg, és arra a következtetésre jutott, hogy közülük összesen 11 tartalmazott valódi gyümölcsöt, ám ezek közül is ötben az eper aránya nem érte el az egy százalékot.

Az élelmiszeriparban mintegy 2700 ízesítőanyagot használnak, ám a brit törvények szerint a gyártóknak nem kell feltüntetniük, ezek közül melyeket használták és azok természetes vagy mesterséges anyagok voltak.

"Félrevezető és megtévesztő eperízűnek nevezni és erre utaló csomagolásban piacra dobni egy terméket, amikor az alig, vagy egyáltalán nem tartalmaz valódi gyümölcsöt. A vásárlóknak figyelniük kellene az összetevőket tartalmazó kisbetűs részekre, ha tudni szeretnék, a termék tartalmaz-e valódi gyümölcsöt, mert előfordulhat, hogy a csomagolás ellenére nem" - jelentette ki a szervezet szóvivője.

"Az élelmiszeriparban hatalmas a verseny. Ha a vállalatok az ízesítéssel csökkenthetik a költségeiket, azaz növelhetik a nyereségüket, akkor azt megteszik. A fogyasztók pedig nem mindig veszik észre, hogy becsapták őket" - tette hozzá Ian Tokelove.

A Daily Telegraph által megkérdezett egyik érintett cég szóvivője nem cáfolta, hogy használnak ízesítőket. "Mint bármelyik háztartásban, alkalmanként mi is használunk ízesítőt, hogy így erősítsük az étel aromáját" - mondta a szóvivő, cáfolva ugyanakkor, hogy a vásárlók megtévesztésére törekednének.

Címlapról ajánljuk
Szemléletváltás nélkül nem megy: a mezőgazdaság a klímaváltozás nagy vesztese

Szemléletváltás nélkül nem megy: a mezőgazdaság a klímaváltozás nagy vesztese

A 2021 és 2024 közötti négy évből háromban hazánk területének 70 százalékát aszály sújtotta. Egy uniós jelentés szerint Magyarországon 2022-ben a biogazdálkodás mindössze a termőterületek 6,3 százalékán volt jellemző, miközben az EU 2030-ra 25 százalékos célt tűzött ki. Koczóh Levente András, a Green Policy Center senior klímapolitikai szakértője vázolta, milyen változtatásokra lenne itthon szükség.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×