eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Újabb sarcot javasolnak a dohányosok ellen

Pénzért kiváltandó, évente megújítandó fényképes engedélyhez kötné egy brit kampányszervezet a dohányáruk vásárlását.

A Health England nevű egészségmegőrzési csoport a brit egészségügyi minisztériumnak terjesztette be javaslatát, amely szerint a 25 millió brit dohányos a jövőben csak 10 font (mintegy 3500 forint) ellenében kiadott, fényképes, személyre szóló engedély felmutatásával vásárolhatna cigarettát és egyéb dohányterméket.

A javaslat egyik pontja szerint az engedélyhez be kellene szerezni egy háziorvosi tanúsítványt, amely igazolja, hogy az engedély birtokosának egészségét "nem veszélyezteti nagyon nagy mértékben" káros szenvedélye.

Julian Le Grand professzor, a szervezet elnöke - Tony Blair volt brit kormányfő egykori tanácsadója - szerint elősegítheti a dohányzás feladását, ha e szenvedély rabjainak minden évben külön formanyomtatványt kellene kitölteniük, fotót kellene készíttetniük és mindez pénzbe is kerülne. Engedélyt csak 18 éven felüliek kaphatnának.

A professzor elképzelése szerint a befolyó összeget - 25 millió dohányost feltételezve évi 250 millió fontot (88 milliárd forintot) - a brit állami egészségügyi szolgálat kapná.

A professzor hangsúlyozta: a dohányosok 70 százaléka fel akar hagyni a cigarettázással, és jelentős hatása lehet, ha döntési helyzetbe hozzák őket az engedélyezési eljárással.

A javaslat ugyanakkor nem aratott osztatlan sikert szakmai körökben. Chaand Nagpaul, aki a háziorvosi hálózatot képviseli a Brit Orvosi Kamara közegészségügyi bizottságában, a Times című lapnak azt mondta: működésképtelen lenne egy olyan rendszer, amelyben háziorvosoknak kellene jóváhagyniuk, hogy a dohányosok cigarettát vásároljanak.

A brit dohányosok érdekképviseleti szervezetei szerint a javasolt rendszer egyetlen eredménye az lenne, hogy megugrana a csempészett dohányáruk kereslete.

Nagy-Britanniában a tavaly júliusban országos hatályúvá vált törvény alapján minden zárt közösségi helyiségben tilos rágyújtani. Ez 3,7 millió intézményt és munkahelyet érint, köztük csaknem 200 ezer pubot, bárt és éttermet.

A tilalom ellen vétőket 50 font - 18 ezer forint - helyszíni bírság fenyegeti, azokat a munkáltatókat pedig, akik nem szereznek érvényt a törvénynek, 2500 fontig (880 ezer forintig) terjedő büntetéssel sújthatják.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Az éghajlatváltozás következménye: szebb jövő vagy apokalipszis?

Az éghajlatváltozás következménye: szebb jövő vagy apokalipszis?

Az emberi társadalom az innovációnak és globalizációnak köszönhetően korábban képes volt felszabadítani magát a klíma uralma alól, de mára új függőség alakult ki az ember által létrehozott éghajlati rendszerrel szemben. Az elmúlt évtizedekben a fosszilis energiatermelés növekvő mértéke hozzájárult az üvegházhatás fokozódásához, ami jelentős hőmérséklet-emelkedést és időjárási szélsőségeket eredményezett. A fogyasztás mérséklése és a globális energiatermelés dekarbonizálása elengedhetetlen a jövő katasztrófáinak elkerüléséhez. A célok eléréséhez progresszív adózási rendszerek és nemzetközi együttműködés szükséges, különös tekintettel a megújuló energiaforrásokra történő átállásra. Enélkül az emberiség a közeljövőben pusztító ökológiai válságokkal nézhet szembe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×