eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Hamarosan jön a léghajtású autó - nézze meg!

Egy éven belül kapható a sűrített levegővel hajtott autó - ígéri a környezetkímélő gépkocsi francia fejlesztője.

Guy Negre már jó tíz éve ígéri, hogy piacra kerül a találmány. Elemzők szerint most minden esély megvan az áttörésre, mert a volt Forma 1-es mérnök elnyerte a Tata Motors támogatását.

Az indiai óriás gyártja majd először szériában a kisbuszra hasonlító OneCAT modellt. Az ötszemélyes autó karosszériája üvegszálas műanyagból készül, a súlya mindenestül 350 kilogramm, az ára átszámítva 900 ezer forint körül lesz.

A légautót az arra alkalmas kutaknál 3 perc alatt fel lehet tölteni sűrített levegővel, a beépített kompresszorral pedig akár otthon is, bár a házi tankolás 4 órát is igénybe vehet. A dugattyúkat az alvázba épített szénszálas műanyag tartályokból a motorba áramló sűrített levegő hirtelen tágulása mozgatja.

A Tata az egyetlen nagyvállalat, amely részt vesz a projektben. Azzal a megkötéssel kapott jogot a sorozatgyártásra, hogy csak Indiában forgalmazhatja a kocsit. Negre cége, a Moteur Development International (MDI) ugyanis nemcsak környezetbarát kocsit, hanem környezettudatos üzleti modellt is szeretne bevezetni.

Ennek lényege a 80 százalékban helyi alapanyagból és kizárólag a helyi piacra termelő kisebb autógyárak hálózata. A partnerek évente 2000-8000 kicsit gyártanának, és a kereskedőket kikerülve maguk végeznék az értékesítést is. Így elkerülhető lenne az alkatrészek és a késztermék szállítása miatt keletkező környezetkárosítás, és a kocsi árát is alacsonyan lehetne tartani. Az MDI világszerte évi 680 ezer darabos forgalomra számít és a bevétel 1 százalékára tart igényt.

Negre szerint a léghajtású motor nem balesetveszélyes, a tartályok ütközés esetén sem robbannak, hanem csak felhasadnak és a sűrített levegő nagy durranással távozik. "Ennek velőtrázó hangja van, de a fülön kívül semmi más nincs veszélyben" - idézte a tervezőt a BBC honlapja.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×