eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Melyik a legdrágább betegség?

A szívbetegségek ellátására költik a legtöbb pénzt az Egyesült Államokban, a rosszindulatú daganatok kezelése csak a harmadik helyen áll - vált ismertté az Amerikai Egészségügyi Minisztérium egyik részlege, az Agency for Healthcare Research and Quality statisztikai adataiból.

A most folyó elnökválasztási harc talán legfontosabb témája az egészségügyi ellátás átalakításának kérdése. Az Egyesült Államok a bruttó nemzeti össztermékéből csaknem dupláját költi egészségügyre, mint a nyugat-európai országok többsége, ennek ellenére csaknem 47 millió állampolgár semmiféle biztosításban nem részesül.

A British Medical Journal angol orvosi hetilap nemrég közölte annak a vizsgálatnak az eredményét, amely szerint a hét vezető ipari ország lakosai közül az amerikaiak voltak a legelégedetlenebbek az egészségügyi ellátás rendszerével. Arról is gyakran írnak, hogy a várható életkilátások és az újszülött halálozás tekintetében az iparilag fejlett világban az Egyesült Államok a legutolsó helyek egyikét foglalja el.

A most nyilvánosságra került számadatok a legutolsó, teljes értékelésre alkalmas évre, 2005-re vonatkoznak. Mint kiderült, a tíz legdrágább betegség kezelési költsége mintegy 500 milliárd dollárt tesz ki. Ez felöleli az orvosi vizitek költségét, a klinikák és sürgősségi osztályok fenntartását, a kórházi és otthoni ápolást, valamint a receptköteles gyógyszerek árát.

A legdrágábbnak a szívbetegségek csoportja bizonyult. Az adott esztendőben ezek ellátására 76 milliárd dollárt költöttek. A következő tételt a balesetek jelentették - ezeknek a kezelésére 72 milliárd dollár ment el. A rosszindulatú daganatos betegségek a harmadik helyen találhatók, 70 milliárdos költséggel.

A lelki betegség sem olcsó


A lelki betegségek ellátása sem olcsó. A pszichiátriai gyógyítás, elsősorban a depresszió kezelése található a negyedik helyen 56 milliárd dollárral. A tüdőgyógyászat, beleértve az asztmát és a krónikus obstruktív tüdőbetegséget is a következő tétel, 54 milliárd dollárnyi kiadással.

A listában a magas vérnyomás kezelése 42 milliárd dollárt, a cukorbetegségé 34 milliárd dollárt tett ki és ugyanennyit költöttek az izületi panaszok kezelésére is. A tízes lista utolsó két helyét a hátfájás és a szülészeti ellátás egyaránt 32 milliárdos tétele foglalja el.

A jelentés emlékeztet arra, hogy a halál okaként az esetek 70 százalékában valamelyik, a statisztikában föltüntetett krónikus betegség szerepel és minden tizedik amerikai életének minőségét is ezek a betegségek teszik elkeserítővé. Persze, ez nem csupán az Egyesült Államok területére érvényes összefüggés. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb adatai szerint már az egész világban is az egészségügy legnagyobb megterhelését ezek a betegségek jelentik.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×