eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Veszélyes a hosszabb biztonsági öv?

A túlsúlyos emberek ritkábban kapcsolják be a biztonsági övet autójukban, bár az is tény, hogy nem minden autóban található hosszabb öv vagy övhosszabbító - mutatták ki amerikai kutatók.

Amerikában a szélsőségesen kövér emberek 70 százaléka használja mindig a biztonsági övet az autóban, ezzel szemben a normális testsúlyúak csaknem 83 százaléka kapcsolja be magát mindig - írták össze a szakemberek csaknem 250 ezer gépkocsivezető válasza alapján az Obesity (Elhízás) című szakfolyóiratban.

Annál ritkább a biztonsági öv használata, minél nagyobb testsúlyú (illetőleg testtömeg indexű) a gépkocsivezető - mutattak rá a kutatók. A legutóbbi szövetségi felmérés szerint az autóbalesetben elhunytak több mint fele, nem volt bekapcsolva.

A szövetségi előírás, amely már négy évtizede van érvényben, úgy szól, hogy a biztonsági öv mögé egy 97 kilogrammos embernek el kell férnie.

Némely autógyár hosszabb biztonsági övvel vagy övhosszabbítóval is el tudja látni autóit, ám mások az efféle megoldásokat nem tartják elég biztonságosnak - sőt bizonyos szempontból veszélyesnek is tekintik -, ezért maradnak a standard méretnél.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×