eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Szaúd-Arábiában betiltották a vörös rózsát

Szaúd-Arábiában a vallási rendőrség megtiltotta a Valentin-napi ajándékok, köztük a vörös rózsa árusítását.

A Saudi Gazette című lap bolti eladókat idézett, akik elmondták, hogy a hatóságok felszólították őket a vörös cikkek, így a virágok és csomagolópapírok eltávolítására az üzletekből.

Az újság szerint az intézkedés nyomán már emelkedőben van a rózsa ára a feketepiacon. A szaúdi hatóságok a Valentin-nap és a többi, nem muzulmán eredetű ünnep megtartását bűnnek tekintik.

Úgy gondolják, hogy a Valentin-nap a házasságon kívüli kapcsolatra bátorítja a férfiakat és a nőket, ami büntetendő a konzervatív királyságban.

A lap úgy tudja: többen már napokkal, hetekkel korábban leadták rendelésüket a virágüzleteknek, hogy így játsszák ki a tiltást.

Néha az éjszaka közepén vagy kora reggel visszük ki a csokrokat, hogy elkerüljük a gyanúsítást - mondta az egyik virágos. Mások úgy tervezik, hogy a szomszédos Bahreinbe, illetve Dubajba mennek ünnepelni.

A szaúdi hatóságok szigorú szabályokkal akadályozzák meg a rokonságban nem lévő férfiak és nők kapcsolatát. A nőknek férfi engedélyére van szükségük a házasodáshoz, a munkavállaláshoz, az utazáshoz és a tanuláshoz.

A Valentin-nap a szerelem ünnepe. Nevét Szent Bálintról, a szerelmesek patrónusáról kapta. Világszerte február 14-én ünneplik.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×