eur:
401.35
usd:
365.79
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc

A hagyományos évszakok már nem léteznek

A hideg telet, a márciusban beköszöntő tavaszt és a júniusi nyarat el lehet felejteni - mondják brit kutatók, akik rámutattak arra: a növények ciklusa már teljesen felborult a klímaváltozás miatt.

A tavaszi virágok már nem tavasszal virágoznak, a nyáriak pedig nem nyáron. Hogy miért nem? Mert tavasz sem akkor van, amikor húsz évvel ezelőtt volt, hanem sokkal hamarabb.

Idén teljesen elmaradt a hidegebb tél a szigetországban, amely azt eredményezte, hogy hónapokkal a szokásos előtt virágba borultak egyes növények. A Kew-i Királyi Botanikus Kert kurátora, Nigel Taylor elmondta: az idei évben a szokványostól olyannyira eltérő volt az időjárás, hogy az már nemcsak a hagymás virágokra, de a fás szárúakra is hatással volt.

A galagonya például normális esetben április végén vagy május elején borul virágba, idén azonban arra számítanak a botanikusok, hogy már február végén virágokat bont. A kökény márciusban, áprilisban szokott virágozni, idén azonban már vannak olyan bokrok, amelyeken megjelentek a virágok.

A kőris is általában márciustól bontja ki virágait, miközben idén már vannak virágzó kőrisek. A nárcisz csaknem egy hónappal virágzott korábban, mint amit az elmúlt húsz év átlagában mértek a növénykutatók.

Mindez annak köszönhető, hogy a szigetországban a tél tavaly és idén is olyan enyhe volt, mint ha tavasz lenne. Tavaly tavasszal nyárias meleget mértek, miközben nyáron az északi országban nem szokványos forróság volt.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×