eur:
401.33
usd:
366.17
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc

Kitiltották a kecskéket a tengeralattjárókról

Többé nem tengeralattjáróznak kecskék a brit haditengerészet kötelékében - így döntött az állatok védelmében a védelmi miniszter.

A kecskék eddig sem teljesítettek szolgálatot a tengeralattjárókon, de nagy szolgálatot tettek a hirtelen nyomásváltozás hatásának tesztelése során. Mivel a kecske szervezete élettanilag eléggé hasonló az emberéhez, ezért kísérleteztek velük.

Bezárták őket egy légmentesen zárt kamrába, amelyben a nyomást drasztikusan változtatták egy tengeralattjáró túl gyors felmerülésének körülményeit imitálva. Minderre vészhelyzet esetén lehet szükség, amikor is a legénységnek mihamarabb el kell hagynia a járművet a hirtelen nyomáskülönbség pedig keszonbetegséget, légembóliát okozhat.

2000 és 2006 között hat kecske pusztult el a tesztekben, további 122-őt pedig vágóhídra kellett küldeni.

Derek Twigg brit védelmi miniszter most közölte, hogy több próbára nincs szükség, a kecskéket nem hiába áldozták fel, igen értékes biztonsági tudnivalókhoz jutottak közreműködésükkel.

A kísérleteket egyébként már tavaly márciusban felfüggesztették.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Az egész világ lélegzetvisszafojtva figyel, hamarosan megindulhat Izrael elsöprő válaszcsapása - Híreink a közel-keleti konfliktusról pénteken

Az egész világ lélegzetvisszafojtva figyel, hamarosan megindulhat Izrael elsöprő válaszcsapása - Híreink a közel-keleti konfliktusról pénteken

Az Egyesült Államok bejelentése szerint Izrael "napokon belül" megindíthatja az Irán elleni válaszcsapást, miközben az IDF alakulatai tovább harcolnak Libanonban. Jeruzsálem szerint folyamatosan hullanak a Teherán által támogatott terrorszervezetek vezetői, de az izraeli veszteségek is megugrottak. Jemen a vörös-tengeri hajózási útvonalak ellen intézett támadások felpörgetésével fenyeget. Cikkünk folyamatosan frissül az közel-keleti konfliktus legújabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×