eur:
401.6
usd:
364.16
bux:
72649.8
2024. október 3. csütörtök Helga

Kalapács alatt a náci matricásalbumok - képekkel

Míg a brit gyerekek cigaretta- és teakártyákat, a német fiatalok náci matricákat gyűjtöttek a II. világháború idején. A német albumok közül három hamarosan kalapács alá kerül.

Az egyik, 1935-ben publikált, 133 oldalas album, amelybe 204 képet ragasztottak, Adolf Hitler hatalomra emelkedését mutatja be képekben. A diktátor sok fotón csatlósaival, többek között Rudolf Hess-szel és Josef Göbbelsszel látható, ereje teljében.

A második, 1933-ból való kötetből, amely hamarosan gazdára találhat, a náci párt történetét ismerheti meg az olvasó 151 oldalon.

A harmadik, szintén 1935-ben kiadott, 252 matricát tartalmazó albumból az derül ki, milyen volt az élet a megtépázott Németországban a II. világháború előtt.

A köteteket szövetséges katonák vitték Németországból Angliába a világháború után; az ő családjaik döntöttek úgy, hogy megválnak az eddig a padláson porosodó ritkaságoktól.

Az albumok jól mutatják, hogyan próbált a náci propaganda behatolni az élet minden területére, és megnyerni a fasiszta gondolatoknak még a legfiatalabbakat is.

A köteteket - amelyekben a Hitler és a náci párt történetét fekete-fehér képek mutatják be, míg a háború kezdete után készültek színesek -, a Mullocks aukciósház bocsátja árverésre csütörtökön.

Az albumok közül kettőben minden matrica szerepel, és a harmadikból is csupán öt kép hiányzik. A kötetek darabjáért a várakozások szerint 100 fontot fizetnek majd a vevők.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
Mínuszban zártak az amerikai tőzsdék a fontos adatok előtt

Mínuszban zártak az amerikai tőzsdék a fontos adatok előtt

Ma az ázsiai tőzsdéken vegyes volt a piaci hangulat, és nagy negatív fordulat volt látható a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európára is átterjedt a mérsékelten negatív befektetői légkör, estek az indexek, aztán a nyitást követően a vezető amerikai indexek is süllyedtek. Ebben szerepe lehetett a vártnál erősebb amerikai ISM szolgáltatói BMI-nek is, ami lassabb Fed kamatcsökkentést vetít előre, és annak is, hogy az iráni rakétacsapások miatt Izrael az iráni olajlétesítmények elleni csapást egyeztet az Egyesült Államokkal. Az is lényeges lehetett még, hogy a pénteki, kiemelt jelentőségű átfogó amerikai munkaerőpiaci jelentés előtt óvatossabbak voltak a befektetők az új pozíciók felvételével.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 3. 20:45
×
×
×
×