eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Higgy az álmaidban: kisdoktori címhez vezetett a kukában talált prospektus

Megvédte kisdoktori disszertációját az a korábban nyomortelepen élő kenyai fiatalember, aki egy szemétkukában talált rá a Manchesteri Egyetem prospektusára. Sammy Gitaunak több nehézséget is le kellett küzdenie: például csak két évet járt iskolába, és nem akartak neki beutazóvízumot adni Nagy-Britanniába.

Sammy Gitau Nairobi egyik nyomornegyedében nőtt fel, és 13 éves kora óta ő tartotta el a családját, miután egy banda tagjai meggyilkolták az édesapját.

A fiú abból élt, amiből tudott: drogot árult és lopott, de a kábítószer egyszer majdnem a halálát okozta. Amikor visszatért a túladagolás miatt beállt kómából, elhatározta, hogy megváltoztatja az életét.

Tíz évig tartott, mire megvalósította az álmát

Egy szemétkukában turkálva talált rá a Manchesteri Egyetem prospektusára, és attól kezdve az volt a célja, hogy továbbtanuljon. Álma megvalósítása közel tíz évig tartott.

Beindított egy projectet a nyomortelepen élő gyerekek megsegítésére, és így figyeltek fel rá az EU kenyai képviselői. A külföldiek segítettek neki abban, hogy beadja a jelentkezését a Manchesteri Egyetem Környezetvédelmi és Fejlesztési karára.

Úgy lett posztgraduális diák, hogy a középiskolát sem végezte el

Csütörtökön Sammy megkapta a hírt arról, hogy sikerült megvédeni kisdoktori disszertációját, vagyis megkapta az angol nyelvterületen MA-nek nevezett fokozatot.

"Fantasztikus érzés. Ilyenkor az ember visszaemlékszik a nehéz időkre, de ami még fontosabb, rájön, hogy sikeres lehet, mégha olyan helyről is jön, ahonnan az emberek semmi jóra nem számítanak" - mondta a BBC-nek.

Pete Mann, Sammy programvezetője azt mondta: nem emlékszik rá, hogy valaha is felvettek volna diákot középiskolai végzettség nélkül. Gitaunak azonban megvolt az az előnye, hogy a gyakorlatból ismerte azt, amit mások csak elméletből.

Az általa vezetett fejlesztési project 20 ezer gyereknek próbált meg segíteni abban, hogy kivergődjön a szegénységből. Az egyetem Sammy gyakorlati ismeretei miatt vállalta az oktatását.

Akadályok sora állta útját: se pénze, se vízuma

A következő akadály az volt, hogy Gitaunak pénzt kellett találnia a kollégiumra, és meg kellett küzdenie a brit bevándorlási hivatallal, amely iskolai végzettség hiányában nem akarta beengedni a szigetországba.

Sammy azonban bíróságra vitte az ügyet, és hét hónap elteltével a javára döntöttek.

A fiatalember elmondta: sokan segítették, de nem sokra ment volna a jóindulattal, ha nem tölti ideje nagy részét könyvei társaságában.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×