eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Évente több ezer embert visznek sírba a "gyilkos zsírok"

Magyarországon ezernél is több ember halálát lehetne elkerülni évente, ha kivonnák az élelmiszerekből a transzzsírokat - jelentette ki az InfoRádiónak a Magyar Nemzeti Szív Alapítvány elnöke. Nagy András hozzátette: a hidrogénezett növényi olajok tönkreteszik az ereket, szívinfarktust, érelzáródást okoznak. A New York-i éttermekből már kitiltották a transzzsírokat.

A kardiológus főorvos közölte: a transzzsírok előállításánál a növényi olajokat hidrogénezik, ezáltal a zsírsavak keményebbé válnak, így jön létre például a margarin.

Azt már régen felismerték, hogy az állati eredetű zsírok - például a vaj - érelmeszesedést okoznak, és azt gondolták, hogy ha növényekből állítják elő az alternatív terméket - a margarint - akkor az egészségesebb lesz - fűzte hozzá a szakember.

Nagy András kifejtette: ma a transzzsírokat alkalmazzák egyebek mellett konzervekben és tartósított élelmiszerekben, mert technológiai szempontból nagyon jót tesznek a termékeknek, növelik az eltarthatósági időt, a pékárukat, chipseket pedig ropogósabbá teszik.

A Magyar Nemzeti Szív Alapítvány elnöke ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a transzzsírok élettani szempontból egyáltalán nem olyan jók, mint ahogyan azt a kifejlesztésük idején gondolták.

Az utóbbi öt évben bebizonyosodott, hogy a hidrogénezett növényi zsírok emelik a "rossz" koleszterin (LDL), és csökkentik a "jó" koleszterin (HDL) szintjét, valamint egy másik vérzsír, a triglicerid szintjét is emelik.

Rossz hatással vannak a gyulladási folyamatokra, ami tovább növeli az infarktus veszélyét - emelte ki a főorvos.

Nagy András hangsúlyozta: teljesen mellőzni kellene és lehetne a transzzsírok használatát, amivel évente legkevesebb ezer ember halálát lehetne elkerülni, de ha az amerikai számításokat vesszük alapul, akkor ez a szám ennél sokkal nagyobb is lehet.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×