eur:
398.23
usd:
359.7
bux:
74229.16
2024. október 1. kedd Malvin

Létezik olyan, hogy megszakad a szív

Létezik olyan, hogy megszakad a szív - mutattak rá a kutatók, akik szerint a halálos szívrohamok esélye többszörösére emelkedik a szerettek elvesztését követő hónapokban.

A halálozási arány sokkal nagyobb azon idősek körében, akik nemrég veszítették el életük párját, a túlélési esélyük azonban az idő előrehaladtával egyre emelkedik. És hogy ennek mi lehet az oka?

A házastársunk halála által okozott stressz jelentősen növeli a halálos szívbetegségek esélyét - derül ki egy felmérésből, amely szerint a feleségüket elvesztő férfiak esélye arra, hogy néhány hónapon belül elhunynak, 21 százalékkal emelkedik a tragédia következtében, a férjüket eltemető nőké pedig 17 százalékkal.

Az élmény azonban sokaknál, ha halált nem is, de súlyos betegségeket vagy tüneteket okozhat, például étvágytalanságot, fáradékonyságot és depressziót. Sokaknál ez alkoholproblémákkal is párosul.

A jelentés készítői arra is figyelmeztetnek: a szokásosnál is jobban oda kell figyelni azokra az idősekre, akik nemrég veszítették el házastársukat.

Nekik gyakran pszichológus segítségére is szükségük van. Ellenkező esetben sokan az öngyilkosságtól sem riadnak vissza.

Címlapról ajánljuk
Tárik Meszár: a Hezbollah meggyengült, nehéz lesz kilábalnia a szorult helyzetből

Tárik Meszár: a Hezbollah meggyengült, nehéz lesz kilábalnia a szorult helyzetből

A dél-libanoni offenzívával az lehet az izraeli hadsereg célja, hogy a 60 ezer evakuált embert vissza lehessen költöztetni Észak-Izraelbe, illetve a határ menti zónában lévő demarkációs vonalnál felszámolja a Hezbollah katonai infrastruktúráját – mondta az InfoRádióban a Migrációkutató Intézet vezető kutatója. Tárik Meszár hozzátette: a libanoni kormánynak is érdeke, hogy hosszabb távon demilitarizált övezet legyen a libanoni–izraeli határ.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×