eur:
397.87
usd:
359.21
bux:
74265.67
2024. október 1. kedd Malvin

Négy éve vár vesére - most vesz magának egyet

Négy évig várt hiába vesére, hogy életben maradjon, és láthassa felnőni a gyerekeit. A 43 éves brit férfi végül elveszítette a türelmét, és elutazott a Fülöp-szigetekre, hogy az összes megtakarított pénzéből vásároljon magának vesét.

Mark Schofield kész 40 ezer fontot (14 millió forintot) áldozni arra, hogy megvásárolja az életét megmentő vesét a Fülöp-szigeteken. Abban bízik, talál olyan elkeseredett szegényt, aki hajlandó lesz ekkora összegért megválni az egyik veséjétől.

A reményei nem megalapozatlanok, hiszen Manila egyik kerületét "az egy vesék szigetének" nevezik, mert olyan sok itt élő adta már el az egyik szervét azoknak, akik hajlandóak megfizetni az áldozatukat.

"Nem vagyok hajlandó tétlenül várni a halált. Nem tudom, meddig tudnak dialízissel életben tartani: tíz évig, két évig - vagy csak két hétig? Tudom, hogy tisztességtelen mások nyomorára apellálni, de két gyerekem van, és látni akarom, ahogy felnőnek" - jelentette ki az egykori szörf Európa-bajnok.

Húsz év - géphez kötve

Schofield állítja: nem maradt más választása, miután nem sikerült feljebb kerülnie a transzplantációs listán. Nagy-Britanniában 6500 ember vár vesére, de tavaly csak 1800 veseátültetést végeztek. A brit orvosszövetség szerint naponta meghal valaki, akinek az életét egy vese megmenthette volna.

A férfinál húsz éve állapítottak meg vesebajt, s ma már minden nap órákig a dialízisgéphez van kötve. Édesanyja ugyan felajánlotta neki az egyik veséjét, de a műtét nem sikerült, így újabb szervre vár. Mivel azonban ritka vércsoportba tartozik, eddig nem találtak neki megfelelő donorszervet.

"Ha vehetnék Nagy-Britanniában magamnak vesét, megtenném, de ez nálunk illegális, így máshova kellett mennem" - mondta Schofield, aki már az interneten is keresett magának külföldi donort. Kapott is ajánlatot Kínából, de mivel biztos benne, hogy ez a vese egy elítélt bűnözőé, elutasította az üzletet. Manilában már meg is találta azt az orvost, aki elvállalta a műtétet - és megígérte, hogy donort is szerez.

Címlapról ajánljuk
Küszöbön a hátraarc – Kína lemondhat a gazdasági világelsőségről?

Küszöbön a hátraarc – Kína lemondhat a gazdasági világelsőségről?

A folyamatos gazdasági lassulás miatt Kína szelete a világgazdaság tortájában zsugorodásnak indulhat – mondta az InfoRádióban a Danube Institute vezető kutatója. Horváth Csaba Barnabás szerint ezzel együtt az ázsiai ország megtarthatja az Egyesült Államok mögötti második helyét a világhatalmak rangsorában, ugyanakkor az újonnan iparosodó, gyorsan fejlődő dél-ázsiai országok is egyre kedvezőbb helyzetbe kerülhetnek.

Gulácsi Péter kimaradt a keretből, Angliából hívott meg újabb újoncot a kapitány

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kijelölte az októberi Nemzetek Ligája-mérkőzésekre készülő keretét. A névsorban ismét szerepel újonc, a nyáron Angliába szerződött Szűcs Kornél. Még nagyobb meglepetés, hogy Gulácsi Péter, aki a legutóbbi forduló után is beválasztottak a Bundesliga „Hét csapatába”, kimaradt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Közel két éve nem történt ilyen a forinttal - Mi vár ránk 400 fölött?

Közel két éve nem történt ilyen a forinttal - Mi vár ránk 400 fölött?

Ha csupán a jelenlegi trendeket nézzük, akkor már csak idő kérdésre, hogy mikor lépi át az euró-forint árfolyama a lélektani szempontból kritikusnak mondható 400-as szintet, a grafikonon ráadásul most olyan dolgokat is láthatunk, melyek még nagy bajt hozhatnak a forint számára. Megnéztük, hogy mi várhat a forintra, ha valóban átüti a 400-as szintet az árfolyam. Hasonló témákkal is foglalkozunk a november 6-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Jelentkezés és regisztráció itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×