eur:
397.18
usd:
356.59
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Kultúrsokk: Jé, ezek megeszik a pontyot!

Nagy-Britanniában kisebbfajta megrökönyödést váltott ki, amikor kiderült, hogy az országba érkezett kelet-európai dolgozók megeszik a pontyot. Karácsonyhoz közeledvén egyes élelmiszerláncok viszont rájöttek, hogy jó üzlet az édesvízi hal. Igen ám, de a britek eddig csak kedvtelésből fogtak pontyot, amit mindig visszaengedtek a vízbe.

Jó tanács brit vendégeket váró magyaroknak: ne sértődjenek meg, ha azok visszautasítják a pontyből főtt halászlét.

A közeledő karácsony miatt a szigetországban felkapott téma lett az, hogy a Nagy-Britanniában dolgozó több százezer kelet-európai pontyot (is) eszik Szenteste, míg az őslakosok csak sportból fogják ki a szerintük "iszapízű" halat, amely a középkorban még a szerzetesek egyik étele volt.

"Ne lopd el, ne főzd meg és ne edd meg a halat!"

Az élelmiszerláncok egy része kapva-kapott az üzleti lehetőségen, de közben olyan hírek is elterjedtek, hogy a jövevények lopják a halat.

A Brit Halászati és Horgász Konzervációs Szövetség novemberben figyelmeztető posztereket kezdett kiakasztani a horgászok kedvenc helyein. "Ne lopd el, ne főzd meg, és ne edd meg a halat" - szól a figyelmeztetés.

A hallopásról szóló felhívást közérthetőnek szánt rajzok illusztrálják - a szövetség valószínűleg így akarta elkerülni, hogy lengyelül, vagy más kelet-európai nyelven is kiadja a feliratokat, mert akkor idegenellenességgel vádolhatták volna meg.

Sunday Times: Kelet-Európában ismeretlen a sporthorgászat

A Sunday Times még augusztusban számolt be arról, hogy az újonnan érkezett kelet-európaiak "élelem- és profitszerzés céljából horgásznak".

"Angliában nem is álmodna a horgász arról, hogy az asztalára tegye a vadon kifogott halat, és ezt vallásosan betartják - írja a lap - Kelet-Európában azonban szinte ismeretlen a csupán sportként űzött horgászat" - jegyzi meg Brian Clarke a tekintélyes lap horgászati szakírója, aki hozzáteszi: a szigetországban az ilyet lopásnak tartják.

Lopnak és tettetik, hogy nem értik a nyelvet a kelet-európai bandák

Az Angling Times (Horgász Hírmondó) című szaklap egyik szerkesztője szerint a rendőrség gyakrabban lép fel az angol horgászok ellen, míg a nyelvismeret hiányát tettető és engedéllyel nem rendelkező külföldieket futni hagyja.

Greg Whitebread szerint a "valamilyen kelet-európai nyelvet beszélő bandák" zsákszámra hordják el a megpucolt és kibelezett halat, és attól fél, hogy ezek az emberek erőszakosan reagálnának, ha megpróbálnák megállítani őket.

Pulyka, ponty és karácsonyi hangulat

A Times szerint 60 halgazdaságból 34 mondja azt, hogy a Kelet-Európaiak nagyobb fenyegetést jelentenek, mint a szennyezés.

A Telegraph című lap közben azzal kommentálta a témát, hogy leközölt egy lengyel karácsonyi halreceptet.

A Guardian pedig azzal kínált elégtételt a kelet-európaiaknak, hogy egy lengyel blogger ecsetelhette hasábjain: neki ponty kell, mert az angol férje szüleinél felszolgált pulykától nincs karácsonyi hangulata.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×