Egészségvédő élelmiszereknek nevezik azokat, amelyeket rostokkal, ásványi anyagokkal vagy vitaminokkal dúsítanak. Vannak, amelyek olyan baktériumokat tartalmaznak, amelyek a bél egészségesebb működését segítik elő.
Az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet főigazgató-helyettese az InfoRádióban elmondta: ezek az úgynevezett funkcionális élelmiszerek már napjaink kihívásainak megfelelő tápanyagot juttatnak a szervezetbe.
Néhány évtizeddel ezelőtt ugyanis az emberek még kevésbé stresszes életet éltek, nem ültek naphosszat a számítógép előtt, és a környezetünk sem volt ennyire szennyezett. Ezek a változások azonban megkövetelik, hogy az étkezésünk is átalakuljon - mondta Lugasi Andrea.
A szakember rámutatott: az Európai Unió támogatja az ilyen élelmiszerek előállítását, ezért a jövőben várhatóan többet funkcionális élelmiszert találunk majd a boltokban.
Hanganyag: Torda Júlia