eur:
397.26
usd:
356.98
bux:
73896.18
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

A funkcionális élelmiszereké a jövő

Vastagbélrák és egyéb daganatok, illetve a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának csökkenését eredményezhetik a különböző ásványi anyagokkal, rostokkal, élőbaktériumokkal és antioxidáns hatású vegyületekkel dúsított élelmiszerek, amelyek várhatóan egyre nagyobb számban kerülnek a boltok polcaira.

Egészségvédő élelmiszereknek nevezik azokat, amelyeket rostokkal, ásványi anyagokkal vagy vitaminokkal dúsítanak. Vannak, amelyek olyan baktériumokat tartalmaznak, amelyek a bél egészségesebb működését segítik elő.

Az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet főigazgató-helyettese az InfoRádióban elmondta: ezek az úgynevezett funkcionális élelmiszerek már napjaink kihívásainak megfelelő tápanyagot juttatnak a szervezetbe.

Néhány évtizeddel ezelőtt ugyanis az emberek még kevésbé stresszes életet éltek, nem ültek naphosszat a számítógép előtt, és a környezetünk sem volt ennyire szennyezett. Ezek a változások azonban megkövetelik, hogy az étkezésünk is átalakuljon - mondta Lugasi Andrea.

A szakember rámutatott: az Európai Unió támogatja az ilyen élelmiszerek előállítását, ezért a jövőben várhatóan többet funkcionális élelmiszert találunk majd a boltokban.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×