eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

A harácsolás és a temetői tolvajok ünnepe

Noha széles körű összefogással igyekeznek elriasztani a tolvajokat, mindenszentek és halottak napja piros betűs ünnep a temetői szarkák számára, sok virágárus pedig ilyenkor akar extraprofitra szert tenni. A fővárosi temetők megtelésétől nem kell tartani.

A temetők üzemeltetőinek jelentős pluszmunkát kell végezniük november első napjaiban, és közben igyekeznek kiszűrni a virágtolvajokat is - mondta el az InfoRádióban a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója.

Puskás Béla hangsúlyozta: a látogatók egy szűk csoportja gyűjti üzletszerűen a virágokat, és gyakran azonnal, még a temető környékén elkezdi árusítani. Néhányan nemcsak virágot, hanem fémet is lopnak.

A temetők üzemeltetői a polgárőrökkel és a rendőrökkel nagy gondot fordítanak ennek megakadályozására, de persze nem lehet teljes sikert elérni - tette hozzá.

Budapesten a rendőrség mindenszentekkor és halottak napján fokozott ellenőrzést tart, és kiemelt figyelmet fordít az autólopások, -feltörések, valamint a zseblopások megelőzésére.

A főváros valamennyi temetőjében lesz bűnügyi szolgálat, és fokozott járőrszolgálatot adnak a rendőrök - mondta el Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Szabadáras termék

A temetőkertészeti kérdésekre rátérve a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a magyar temetőkben az épített környezet a meghatározó, a cél ugyanakkor a növényzet és az épületek, sírok összhangja, mert ez teremti meg azt a kegyeleti környezetet, ahol méltó módon lehet emlékezni az elhunytakra.

Az időjárás idén nem volt kegyes, nagy mennyiségben hullanak le a levelek, ami jelentős többletfeladatot jelent, pedig a temetőkertészeknek egyébként is sok dolguk van, ebben az időszakban jelentős mennyiségben ültetnek élő virágokat a sírokra - tette hozzá Puskás Béla.

A temetők képét a vágott virágok is javítják, igaz, ezekért ilyenkor sok helyen meglehetősen mélyen kell az embernek a zsebébe nyúlnia. Ezzel összefüggésben a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője az InfoRádióban elmondta: jogilag nem kifogásolható, ha ilyenkor a virágárusok akár háromszoros áron adják termékeiket.

Kathi Attila ugyanakkor hangsúlyozta, hogy vásárlás előtt több üzletben is érdemes tájékozódni az árakról.

Nem telnek be a temetők

A fővárosban és környékén 15 temető van a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. tulajdonában, és ezek közül csak kettőben, Cinkotán és Csepelen van viszonylagos telítettség, utóbbit jövőre ki is bővítik - mondta el az InfoRádióban a társaság vezérigazgatója.

Simóka Kálmánné nem tudta megmondani, hány sírhely van a 15 temetőben, mert még több évi munka szükséges ahhoz, hogy valamennyi temető adatait számítógépre vigyék.

Az elhanyagolt sírokról a BTI vezérigazgatója kifejtette: ha többszöri próbálkozásra sem sikerül kapcsolatba lépni a rendelkezésre jogosulttal, akkor a sírt felszámolják, és újra értékesítik.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×