eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Erősíti az immunrendszert a nyers krumpli

Nem csupán a bélműködést segíti a krumplievés, de erősíti az immunrendszert is. Különösen akkor egészséges a burgonya, ha salátaként vagy hidegen fogyasztják - állapították meg egy állatkísérlet eredményeként spanyol kutatók.

Kiderült, hogy a hatalmas mennyiségű nyers burgonyakeményítővel etetett sertések belei egészségesebbek, és szervezetükben alacsonyabb a fehérvérsejtek - a leukociták és limfociták - száma.

A kísérleti állatok 14 héten keresztül kapták a keményítőt; ez volt a leghosszabb ilyen jellegű vizsgálat.

A barcelonai egyetem kutatói azt tapasztalták, hogy a leukociták száma 15 százalékkal csökkent a sertések vérében.

Az emberek nem esznek nyers krumplit, fogyasztanak viszont olyan ételeket, amelyek tartalmaznak nehezen emészthető keményítőt. Ilyen a hideg főtt burgonya, a hüvelyesek, a gabonák, a zöld banán.

Az emberek által elfogyasztott keményítő tíz százaléka nehezen emészthető - vagyis nem szívódik fel a vékonybélben, így eljut a vastagbélbe, ahol megerjed. A kutatók feltételezése szerint ez a keményítő csökkenti a vastagbélrák veszélyét, és jó hatással van az irritábilis bélszindrómára is.

Címlapról ajánljuk
Egyre fiatalabb gyerekek hívják a Kék Vonalat, növekszik az öngyilkossági késztetések száma

Egyre fiatalabb gyerekek hívják a Kék Vonalat, növekszik az öngyilkossági késztetések száma

Szeptember 10-én volt az öngyilkosság-megelőzés világnapja. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány lelkisegély-szolgálatást az elmúlt egy évben mintegy harmincezer esetben keresték meg beszélgetésre, megértésre vágyó gyerekek és fiatalok. Több mint kétezer megkeresésben jelent meg az öngyilkossági gondolat, ezerötszáz esetben pedig önsértés miatt kértek segítséget a fiatalok.

Hóviharok szeptemberben: itt vannak a legvadabb videók

Boris meglehetősen télies havazást dobott az Alpok keleti területein már pénteken, ám a "móka" folytatódik majd a hétvégén is. A megosztókra feltöltött videók drámai képet mutatnak arról, milyen is az, amikor a nyárból egyik napról a másikra bezuhanunk a télbe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Azt hitted, a Kalasnyikov csak gépkarabélyként létezik? – Nagyobbat nem is tévedhetnél

Azt hitted, a Kalasnyikov csak gépkarabélyként létezik? – Nagyobbat nem is tévedhetnél

Bár sokak számára meglepően hathat, a legendás orosz Kalasnyikov messze nem csak gépkarabélyokat jelölhet. A fegyvercsaládról szóló cikksorozatunkban foglalkoztunk már a szovjet érában gyártott „klasszikusokkal”, az orosz újragondolásokkal, és a más országok által használt kópiák egy részével is, most pedig górcső alá vesszük a széria egyéb variánsait, hiszen Mihail Kalasnyikov dizájnja a géppuskáktól a sörétes puskákig számtalan fegyverben megtalálható.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×