eur:
394.98
usd:
356.6
bux:
0
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Kiábrándultak a német sörgyárak

A tavalyi futball-világbajnoksághoz kapcsolható fellendülés csak átmeneti volt a német sörök iránti keresletben. A hazai fogyasztás az idén és a következő években várhatóan továbbra is évi 0,6 százalékkal csökken, a németországi sörgyárak véleménye szerint.

Tavaly 1999 óta első ízben nőtt a hazai fogyasztás, de fejenként mindössze egy literrel, 116 literre, panaszolták egy új felmérésben, amelyet a dpa hírügynökség közölt vasárnap.

Tíz évvel ezelőtt Németországban még lakosonként 127 liter sör fogyott.

Csak kevés olyan erős márka van, amely ellen tud állni az árnyomásnak, amelyet a többletkapacitás és a kiskereskedelem üzletpolitikája okoz, idézte szakértők véleményét a hírügynökség.

A német sörfőzdék száma várhatóan tovább csökken, minden negyedik cég legalább egy versenytárs vagy egy márka felvásárlását tervezi, és nagy a külföldi érdeklődés is.

Csehországban dőlnek a rekordok

Eszerint Németország tartósan lemarad Csehország mögött, ahol egymás után dőlnek a rekordok.

Rekord mennyiségű, 19,79 millió hektoliter sört főztek tavaly a csehországi sörgyárak, 3,8 százalékkal többet, mint 2005-ben. A cseh sör kivitele tavaly 14 százalékkal 3,54 millió hektoliteres rekordra emelkedett.

A cseh sörexportnak sokat használt, hogy az Európai Unió piacai megnyíltak előtte. A cseh sörgyárak az idén újabb rekordot várnak. Becsléseik szerint külföldre az idén 3,8 millió hektoliter sört szállítanak.

A sörfogyasztásban fejenként 164 literrel a csehek tavaly is tartották világelsőségüket. Ez a szint évek óta aránylag stabil, nem növekszik.

Ami hasonlít a németországi helyzetre: 1990-ben 71 nagyobb sörgyár működött Csehországban, jelenleg csak 48, az iparág konszolidációja miatt, de ez a szám már néhány éve nem változik: az ezredforduló után megállt a sörgyárak számának a csökkenése, és az utóbbi években aránylag gyorsan emelkedik a kereslet a kis, helyi sörgyárak termékeire.

Címlapról ajánljuk

Ausztriában máris itt a tél - kép, videó

Néhány napja még a hónapok óta tartó tűrhetetlen kánikula miatt szomjaztunk egy kis enyhülést, nyugati szomszédunkban talán nem is sejtették, milyen gyorsan és extrém módon teljesülnek a vágyak...
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×