eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

Vége a dohányzásnak a pubokban

Már Skóciában sem szabad cigarettára gyújtani a bárokban, pubokban és éttermekben. A whisky mellett elszívott szivarnak is befellegzett. Nagy-Britanniában ugyanis elsőként a skótoknál lépett életbe szombatról vasárnapra virradóra a dohányzási tilalom. A BBC felmérése szerint a dohányzók ötöde bojkottra készül.

A tilalom támogatói az egészség irányába tett pozitív, bátor lépésként, a jogszabály kritikusai az emberi jogok megsértéseként és súlyosan gazdaság-ellenes intézkedésként értékelik a dohányzási tilalmat.

Az egyik skót kereskedelmi szövetség attól tart: mintegy 140 pub bezárásához, és 2500 munkahely elvesztéséhez vezethet a tilalom.

Az idei évben egyébként már több mint 300 skóciai vállalkozás kért engedélyt sörkert, vagy fedett terasz építésére, hogy dohányzó vendégeiket a tilalom bevezetése után is meg tudják tartani.

A BBC egyik rádióállomása számára készült felmérése szerint a skóciai dohányosok 21 százaléka, főleg a fiatalok a most életbe lépett törvény bojkottjára készül. Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás azonban azt találta: a nemdohányzók 37 százaléka gondolja úgy, hogy gyakrabban jár majd pubokba és éttermekbe a tilalom bevezetése után.

A tilalmat megszegőket 50 fontos, vagyis több mint 18 ezer forintos helyszíni bírsággal büntethetik. Az intézményi büntetés 200 font, vagyis 74 ezer forint a törvény be nem tartatásáért. Aki nem hajlandó fizetni, az a bíróság előtt végezheti, akár 2500 fontos, vagyis közel 1 millió forintos büntetésssel.

A tilalom hatását nagy figyelemmel kísérik nemcsak Skóciában, hanem Angliában, Walesben és Észak-Írországban is, ahol már szintén a dohányosok kitiltása mellett döntöttek. Angliában azonban csak 2007 nyarán, Észak-Írországban jövő év áprilisában lép életbe a tilalom. Walesben még nem is döntöttek a pontos dátumról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 31. 06:00
×
×
×
×