eur:
400.05
usd:
368.85
bux:
74408.89
2024. október 18. péntek Lukács
Nyitókép: Pexels

Robotporszívó, "üss a szádra!"

Rosszcsont hackerek használták ki egy robotporszívó szoftveres sebezhetőségét. De lehet, hogy etikusak voltak mind.

Az Ecovacs nevő vállalat egyik robotporszívójának szoftveres sebezhetőségét használták ki hackerek. Mint az Origo írja, a hackertámadás óta a Deebot X2-es porszívók furán viselkednek, trágár szavakat is használnak

A porszívók alaptulajdonsága, hogy a net segítségével vezérelhetők, de mivel a rendszerükbe be lehet hatolni, gyakorlatilag életre kelthetők, és furcsaságokat is tudnak kiabálni.

Felhasználók Amerika-szerte jelentették, hogy "letépték láncukat" az eszközök, volt olyan, amelyik a kutyát kergette a lakásban, és olyan is, amely egyszer csak önkényesen kamerázni kezdett, és csúnyán beszélni.

A hackertámadók átvették az irányítást a porszívók felett. A jelenség napokon át a felhasználókkal volt.

Akik otthonuktól távol lévén szenvedtek a porszívók miatt, azok kíváncsiak lehetnek arra, nem adott-e ki információkat a porszívó illetékteleneknek az otthon belső viszonyairól.

Az Ecovacs porszívó kínai, a hackerek pedig elvileg azért léptek akcióba, hogy megmutassák e rendszerek sebezhetőségét.

A beszámolók szerint az Ecovacs tud a Deebot X2 szoftveres sebezhetőségéről, arról már 2023-ban értesültek, és el is ismerték a problémát. Mostanáig azonban nem tettek lépéseket az elhárítás érdekében. Közlésük szerint most novemberben adnak ki egy átfogó biztonsági szoftverfrissítést a porszívókhoz.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az ukrán elnök győzelmi tervéről: egyszerre diktátum az oroszoknak és a Nyugatnak

Kis-Benedek József az ukrán elnök győzelmi tervéről: egyszerre diktátum az oroszoknak és a Nyugatnak

Volodimir Zelenszkij több kérést, elvárást is megfogalmazott szerdai parlamenti beszédében a Nyugat felé, miközben arról nem tett említést, hogy az ukrán vezetés milyen kompromisszumokra lenne hajlandó – mondta az InfoRádióban a biztonságpolitikai szakértő. Kis-Benedek József szerint a béketerv pontjai közül Ukrajna meghívása a NATO-ba, a nyugati fegyverszállítmányok növelése vagy a szankciók szigorítása a szövetségesek és Moszkva tetszését sem nyeri el.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.18. péntek, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×