eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Forensic science, murder weapon and criminal investigation concept theme with kitchen knife covered in blood next to numbered marker in a dark bloody crime scene lit by cop car lights
Nyitókép: Getty Images

Kényszergyógykezelésre cserélheti börtönbüntetését a szekszárdi ápolókéselő

A 75 éves férfit életveszélyt okozó testi sértéssel, közfeladatot ellátó személy elleni két rendbeli - egy esetben felfegyverkezve elkövetett - erőszakkal és személyi szabadság négy rendbeli, felfegyverkezve elkövetett megsértésével vádolták.

Felmentette és kényszergyógykezelésre rendelte a Szekszárdi Törvényszék első fokon, nem jogerősen azt a férfit, aki tavaly május 14-én késsel életveszélyesen megsebesítette a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház egyik ápolóját Szekszárdon - közölte a törvényszék csütörtökön.

A 75 éves férfit életveszélyt okozó testi sértéssel, közfeladatot ellátó személy elleni két rendbeli - egy esetben felfegyverkezve elkövetett - erőszakkal és személyi szabadság négy rendbeli, felfegyverkezve elkövetett megsértésével vádolták. A bíróság április 10-én büntethetőséget kizáró ok miatt mentette fel a vádlottat - írták közleményükben.

A tényállás szerint az alkoholfüggő férfit combnyaktöréssel műtötték meg a kórházban. A műtét utáni alkoholmegvonás, a relatív oxigénhiányos állapot, illetve agyi anyagcserezavar miatt delirózus tudatállapot alakult ki nála. A zavartan viselkedő ember éjszaka a kórház folyosóján egy 12 és fél centiméteres pengéjű konyhakéssel hasba szúrt egy ápolónőt.

Az ápolónő munkatársaival együtt az orvosi szobába menekült a késsel hadonászó vádlott elől, aki a szobát rájuk zárta. A segítségül érkező férfi szakápoló felszólítására a vádlott a kést letette a földre, majd rátámadt az ápolóra.

A támadónak végül injekcióval és intravénásan nyugtatót adtak, a közvetlen életveszélybe került ápolónőt még aznap éjjel megműtötték.

A törvényszék közleményében azt írta, hogy igazságügyi elmeorvos szakértői véleménye alapján az intellektuális képességek hanyatlásával is járó mentális zavarral küzdő, Korszakov szindrómában szenvedő vádlott a bűncselekményeket kóros elmeállapotban, tudtazavarban követte el, ami kizárja a büntethetőséget.

Ugyanakkor a tartósan fennálló, hullámzó tudatzavar miatt nem zárható ki, hogy a vádlott hasonló, erőszakos bűncselekményeket követ el. A kényszergyógykezelést az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben kell végrehajtani határozatlan ideig - tették hozzá.

Az ügyészség és az előzetes kényszergyógykezelés alatt álló vádlott a döntést tudomásul vette, a vádlott védője és ügygondnoka fellebbezést jelentett be, az ügy a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×