eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta
Close-up Of Male Judge In Front Of Mallet Holding Documents
Nyitókép: AndreyPopov/Getty Images

Egyezséget kötöttek, új részlet a Katzenbach-gyilkosság ügyében

A hatósággal való együttműködés miatt kaphatott relatív enyhe ítéletet a Katzenbach-gyilkosság egyik szereplője.

"A Fővárosi Főügyészség egyezséget kötött a terhelttel, amely egyezség tartalma alapján felbujtóként, előre kitervelten, nyereségvágyból és aljas indokból elkövetett emberölés bűntette miatt emeltek vádat a férfival szemben.” - idézi a Blikk azt a hivatalos dokumentumot, amelyből lényegében kiderül, hogy miképpen tudták a hatóságok felgöngyölni a Katzenbach-gyilkosságot.

A megölt korábbi labdarúgó, Katzenbach Imre ügyét az Infostarton is folyamatosan figyelemmel kísértük. Két hete arról számoltunk be, hogy előkészítő tárgyalást tartottak, ahol akkor a vádlottak (hivatalosan terheltek) nem ismerték be bűnösségüket.

Ehhez képest a Blikk péntek esti cikkében tovább idézi a Fővárosi Törvényszéket, amely "az ügyészség és a vádlott egyezségét jóváhagyta, mivel az a büntetőeljárási törvény által előírt feltételeknek megfelelt. Az előkészítő ülésen a terhelt beismerte a bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, így a bíróság a – jóváhagyott egyezség alapján benyújtott – vádiratban írtaknak megfelelően bűnösnek mondta ki a férfit. Az ítélet jogerős.”

A szóban forgó személy, H. Attila amúgy egy másik, de kapcsolódó ügyben (Eclipse-ügy) már 3 éve börtönben ül, így a most elfogadott 8 év, 8 hónapos büntetés miatt még több mint öt évet kell a rácsok mögött töltsön.

Az Eclipse-ügy

Az Eclipse-ügy 2010 március közepén robbant ki. A Vám- és Pénzügyőrség sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy Katzenbach Imre megalapozottan gyanúsítható bűncselekményben való aktív részvétellel, ugyanis mintegy félmilliárd forint került a bankszámlájára. A hatóságok szerint a 2005 és 2009 között nagy értékű informatikai, gépkocsik eredetiségvizsgálatára és biometrikus útlevelek elkészítésére kiírt közbeszerzési pályázatokon nyerő Eclipse vezetői a tízmilliárdos nagyságrendű árbevétel után fizetendő áfa mértékét jogellenesen csökkentették, így a cég több mint egymilliárd forintnyi adót nem fizetett be.

További részleteket az ügyről, amelynek politikai szálai is voltak, ide kattintva olvashat.

Katzenbach Imre szerepe

A mára már egyértelműnek látszó információk szerint a volt focista stróman volt, vele vetették fel a pénzt. Ő egy idő után ki akart szállni, és 2009-ben félmilliárd forinttal külföldre utazott, de onnan sikerült az üzlettársainak hazahozniuk. A pénzt azonban elköltötte és állítólag ezért kellett meghalnia, no meg azért, hogy ne tudjon erről beszélni a hatóságoknak.

Ügyészségi közlemény

Ezt egyébként a hivatalos vádirat is megerősítette. Ahogy korábban az ügyészség közleményére hivatkozva megírtuk: "a megbízók attól is tartottak, hogy a cégükkel szemben már megindult büntetőeljárás során a sértett terhelő vallomást tehet rájuk."

Most tehát annyi az újdonság, és ezt fejtegeti a Blikk szombat reggeli írása is, hogy H. Attila nem vádalkut kötött, hanem azt kérte,

az ítélete megállapításakor az együttműködését vegyék figyelembe..

Ez megtörtént és ezért az ilyen ügyekben enyhébbnek látszó 8 év, 8 hónap büntetés, hiszen akár életfogytiglant is kaphatott volna. Az ügy fura pikantériájára is emlékeztet a lap. A hatósággal együttműködő H. Attila az eltűnés után összeköltözött a focista feleségével, és együtt nevelték a nő gyermekét. Azt azonban nem árulta el a nőnek, hogy tudja: Imre soha nem jön haza, hiszen régen halott.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Tovább gyorsíthatja az ingatlanok drágulását az a kormányzati bejelentés, amely szerint jövőre az önkéntes nyugdíjmegtakarításokat adómentesen lakáscélra lehet fordítani. A becslések szerint ez a lehetőség 300 milliárd forint extraforrást hozhat a lakáspiacra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Megtorlást tervez Izrael hadserege, Amerika tagadja az offenzíváról szóló hírt - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Megtorlást tervez Izrael hadserege, Amerika tagadja az offenzíváról szóló hírt - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Izrael azzal fenyegetőzik, hogy lebombázza Irán energetikai infrastruktúráját. Teherán elkezdte menekíteni az olajszállító tankereit, majd újabb, szintén energetikát érintő válaszcsapással fenyegette meg Izraelt. Jeruzsálem folytatja Libanon déli részének megszállását. Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője szerint az izraeli csapatok péntekig legalább 440 Hezbollah-katonát öltek meg a dél-libanoni szárazföldi műveletek során. Az Egyesült Államok különleges megbízottja határozottan cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint Washington jóváhagyta volna Izrael esetleges libanoni szárazföldi offenzíváját. Az izraeli hadsereg szóvivője bejelentette, hogy az ország megtorolja az Irán által indított rakétatámadást, de ennek időpontját és módját még nem határozták meg. Cikkünk folyamatosan frissül a közel-keleti harcok legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×