eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Donyeck, 2015. szeptember 29.Oroszbarát szakadárok gyakorlatoznak a kelet-ukrajnai Donyecktől 75 kilométerre lévő torezi lőtéren 2015. szeptember 29-én. (MTI/EPA/Olekszandr Jermocsenko)
Nyitókép: MTI/EPA/Olekszandr Jermocsenko

Ukrajnába ment harcolni a somogyi férfi, vádat emeltek ellene

A kommunizmus és a „második Szovjetunió” visszaállításáért csatlakozott a szakadárokhoz.

A Somogy Megyei Főügyészség tiltott toborzás bűntette miatt emelt vádat egy magyar állampolgárságú, Somogy megyében lakcímmel rendelkező férfival szemben, aki még 2014-ben csatlakozott a Kelet-Ukrajnában illegálisan működő félkatonai fegyveres alakulatokhoz – írja közleményében a Somogy Megyei Főügyészség.

A vádirat lényege szerint a férfi az Ukrajnában 2014 áprilisában megalakult „Donyecki Népköztársaság” és „Luganszki Népköztársaság” létrejötte után úgy határozott, hogy a helyszínre utazik és akár fegyverrel is harcolni fog a kommunizmus és a „második Szovjetunió” visszaállításáért.

A férfi interneten keresztül információkat gyűjtött, majd 2014 őszén Oroszországon keresztül Luganszk városába érkezett, ahol szerződése szerint

katonai bázisokon kiegészítő munkákat (fegyverek rakodása, harci technika karbantartása) végzett a szakadár népköztársaság félkatonai alakulatainál.

A vádlott 2015 júliusában Donyeck városában egy hónapos katonai kiképzésen is részt vett a „Donyecki Népköztársaság” által fenntartott fegyveres egység szervezésében, majd újabb szerződése alapján a szakadár egységek egyik lövészzászlóaljánál látott el fegyveres őrséget.

A vádlott katonai tevékenységét 2016 februárjáig folytatta, amikor az illegális félkatonai fegyveres erők tevékenységében csalódva

önként jelentkezett az ukrán hatóságoknál.

A férfi ellen Ukrajnában is indult büntetőeljárás, ahol a jogszabályok által nem engedélyezett fegyveres csoportban való részvétel miatt emeltek vádat ellene, ezért a férfival szemben a magyar hatóságok csak az ukrán eljárás befejezése után járhattak el. Az elhúzódó külföldi jogsegély után a nyomozás iratai végül 2022 áprilisában érkeztek meg a Somogy Megyei Főügyészségre.

Az ügyészség a Kaposvári Törvényszékre benyújtott vádiratában felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott a vádlottal szemben.

Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×