eur:
392.91
usd:
363.38
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Man in handcuffs
Nyitókép: FOTOKITA/Getty Images

Kiengedték a gyorséttermi lövöldözőt, egyes vádak még élnek

Az így elhíresült egykori joghallgató időközben befejezte tanulmányait a börtönben. Bombakészítéssel is vádolják, ügyében most vizsgálatok várnak rá.

Miután három évig volt előzetes letartóztatásban, november 8-án szabadlábra helyezték a bombakészítéssel vádolt volt egyetemi joghallgatót, S. Ábelt – írta meg a Telex a Fővárosi Törvényszéktől kapott válasz alapján. A Törvényszék sajtóosztályától kapott válasz szerint S. Ábelnek nyomkövetőt kell viselnie az elsőfokú bíróság ügydöntő határozatának kihirdetéséig (a végzés nem végleges).

S. Ábel neve több büntetőügyben is felmerült.

  • 2010-ben egy internetre feltöltött videóból az derült ki róla, hogy a külföldi iskolai lövöldözések hatására verseket ír. Ezekben arra is utalt, hogy megölne 22 embert, aztán magával is végezne. A Kúria 2017-ben emberölés előkészületében mondta ki bűnösnek, és jogerősen két és fél évre ítélte.
  • Eljárás indult ellen azért is, mert 2013-ban bement a Móricz Zsigmond körtéren egy fegyverrel a McDonald’s-ba, és többször belelőtt a mennyezetbe. 2015-ben lőfegyverrel való visszaélés és fegyveresen elkövetett garázdaság bűntettében mondták ki bűnösnek, és jogerősen négy és fél évre ítélték. 2017 márciusában szabadon engedték.
  • Ezután fogták el S. Ábelt 2017. július 28-án a rendőrök a Terrorelhárítási Központ kommandósai segítségével a XI. kerületben. Kezdetben rablás előkészületével gyanúsították, ami később robbanóanyaggal való visszaélés bűntettére módosult. A Fővárosi Főügyészség 2018-ban robbanóanyaggal való visszaélés bűntettével vádolta meg a joghallgatót. A vádat a bírósági eljárás alatt az ügyészség végül közveszély okozásának bűntettére is kiterjesztette.
  • S. Ábelt 2018 augusztusában nagy értékre elkövetett csalás bűntette miatt két év felfüggesztett börtönre ítélték, mert kétszer is hamisított átutalási megbízásokat adott le két fővárosi bankban.

A Blikk elérte a férfit, aki beszámolt arról, hogy időközben doktorált, befejezte jogi tanulmányait.

"Mostantól dr. S. Ábel a nevem.

Annak idején az ELTE-n kezdtem a jogi tanulmányaim, de most a Pécsi Tudományegyetemen fejeztem be. Ez egy hatalmas mérföldkő az életemben. Nem kaptam számítógép-használati engedélyt, ezért a szakdolgozatomat kézírással készítettem el, amit hazaküldtem, a szüleim pedig begépelve továbbítottak. Több lehetőségem volt, végül arról írtam, hogy a munkajogra milyen hatást gyakorolt a koronavírus" - újságolta a lapnak csütörtökön a fiatalember. "A börtönben nem jutottam hozzá minden szükséges vizsgálathoz, ezeket kell most pótolnom. Szem- és más, így például neurológiai vizsgálatok várnak rám. Nem vagyok tökéletes egészségi állapotban, de lelkileg erősnek érzem magam. Isten segít rajtam, ebben hiszek" - nyilatkozta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×