eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) által közreadott kép a Sziget fesztiválon drogot áruló hollandok ügyében lefoglalt kábítószerről. A rendőrség lezárta a nyomozást a két holland fiatal ügyében és jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem miatt javasol ellenük vádemelést az ügyészségnek.
Nyitókép: MTI/BRFK

A fél Szigetet elláthatta volna droggal két holland

Lezárta a rendőrség a nyomozást a Sziget fesztiválon drogot áruló két holland fiatal ügyében és jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem miatt javasol ellenük vádemelést az ügyészségnek - jelentették be a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkatársai.

Obbágy Gábor, az óbudai rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője elmondta: tavaly augusztus 6-án, a fesztivál 0. napján a biztonsági szolgálat őrei vették észre, hogy a 21 éves és a 22 éves fiatalhoz többen odalépnek és pénzért kábítószert kapnak. Értesítették a fesztivál rendőri biztosításának parancsnokát, aki rendőröket vezényelt a helyszínre és elfogták a két fiatalt.

Kérdésre válaszolva megerősítette, hogy az egyik fiatal a bíróság előtt később azt mondta:

a holland atlétikai csapat tagja.

Miután átvizsgálták a két fiatal ruháját, a csomagjukat és a sátrukat, további kábítószergyanús anyagok, kis zacskók kerültek elő, de még árlistát is találtak náluk - mondta.

Budapest, 2020. január 15.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) által közreadott kép a Sziget fesztiválon drogot áruló hollandok ügyében lefoglalt marihuána egy mérlegen. A rendőrség lezárta a nyomozást a két holland fiatal ügyében és jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem miatt javasol ellenük vádemelést az ügyészségnek.
MTI/BRFK
A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) által közreadott kép a Sziget fesztiválon drogot áruló hollandok ügyében lefoglalt marihuána egy mérlegen. MTI/BRFK

Két kulcsot is lefoglaltak a gyanúsítottaktól. Az egyik egy a fesztivál területén levő értékmegőrzőhöz tartozott, amelyet a biztonsági szolgálat segítségével megtaláltak, ebben jórészt kisméretű rózsaszín tabletták voltak. A másik kulcs egy autóé volt, de akkor még nem tudták a nyomozók, hogy hol található a jármű. A két férfi nem volt együttműködő, nem mondták meg a rendőröknek, hogy hol parkol az autó, ezért a nyomozás a kocsi megtalálására irányult.

A két fiatalt előállították, a kihallgatásuk során nem ismerték be a bűncselekmény elkövetését és érdemben nem tettek vallomást. Ezt követően őrizetbe vették őket.

Sipos Péter, a BRFK felderítő főosztályának vizsgálati osztályvezetője közölte: a külföldi társhatóságok segítségével - egy nap alatt több négyzetkilométernyi területet átvizsgálva - találták meg a gyanúsítottak autóját, amelyben további kábítószerek voltak.

Obbágy Gábor hozzátette: a helyszínre kábítószer-kereső kutyával érkeztek a nyomozók, az autó átvizsgálásakor az előző napon lefoglalt kábítószer mennyiségét jelentősen meghaladó mennyiségű anyagot foglaltak le, zömmel kis műanyag fiolákba csomagolt marihuánás cigarettát.

Budapest, 2020. január 15.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) által közreadott kép a Sziget fesztiválon drogot áruló hollandok ügyében lefoglalt kábítószerről. A rendőrség lezárta a nyomozást a két holland fiatal ügyében és jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem miatt javasol ellenük vádemelést az ügyészségnek.
MTI/BRFK
A BRFK által közreadott kép a Sziget fesztiválon drogot áruló hollandok ügyében lefoglalt kábítószerről. MTI/BRFK

Összességében a két nap alatt 20 kilogramm kábítószert foglaltak le a két fiataltól - összegezte az osztályvezető. Hozzátette: ezek alapján kezdeményezték a gyanúsítottak letartóztatását, amelyet a Budai Központi Kerületi Bíróság augusztus 9-én el is rendelt.

Kérdésre válaszolva megjegyezte: a gyanúsítottak jelenleg is letartóztatásban vannak, velük szemben

Magyarországon folytatják le a büntetőeljárást.

Az ügyben kábítószer vizsgálatára vegyész szakértőt, a fiataloktól lefoglalt technikai eszközök vizsgálatára pedig igazságügyi informatikus szakértőt rendeltek ki. Előbbi azt állapította meg, hogy a két fiatalnál kétféle drog volt: többségében marihuána, illetve a kisméretű rózsaszín tabletták MDMA-t tartalmaztak, amely ismertebb nevén ecstasy.

A kábítószer mennyiségének érzékeltetésére megjegyezte: a fesztivál egy napján mintegy 40 ezren vesznek részt,

a két holland fiatal minden második embert elláthatta volna droggal.

Beszélt arról is, hogy a jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem büntetési tétele 5-től 20 évig terjedő szabadságvesztés, de akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható. Hozzátette: a fiataloktól lefoglalt kábítószer tiszta hatóanyag-tartalma a vegyész szakértő véleménye szerint a jelentős mennyiség alsó határának 51-szerese, ami jól mutatja, hogy kiemelkedő mennyiségről van szó. A két fiataltól összességében 20 ezer adag, a feketepiacon 100 millió forintnyi értékű kábítószert foglaltak le a rendőrök.

A két fiatalt 2019 novemberében újra kihallgatták, ekkor volt lehetőségük megismerni a szakértői véleményekben foglaltakat. Azokat elfogadták, ugyanakkor továbbra sem ismerték be a kábítószer-kereskedelmet. A nyomozóhatóság ugyanakkor úgy értékelte, hogy a kábítószer-kereskedelem kétséget kizáróan bizonyítást nyert.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy vizsgálták-e, honnan szerezték a kábítószert a fiatalok, Obbágy Gábor közölte: mindössze annyit mondtak el a gyanúsítottak, hogy a drog nem Magyarországról származik. Bár a biztonsági szolgálat több átadást is észlelt, a vevőket nem sikerült azonosítani, így nem tudták megállapítani, hogy mennyi kábítószert adhatott el a két gyanúsított.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×