eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
M. Richárd (k) távozik a Budai Központi Kerületi Bíróság Fő utcai épületéből 2017. augusztus 21-én. A bíróság elrendelte a házi őrizetét a férfinak, aki a gyanú szerint 2017. május 15-én érvényes vezetői engedély nélkül autójával a Dózsa György úton halálos közúti balesetet okozott. Két ember életét vesztette, ketten súlyosan, hárman könnyebben sérültek meg, miután két gépjármű összeütközött és az egyik a közeli trolibuszmegállóba csapódott.
Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs

A szakértők szerint M. Richárd 130-cal száguldott, kezében a mobiljával

Elkészült a kiegészített műszaki szakértői vélemény, amely szerint M. Richárd a kezében tartotta a telefont és a biztonsági övét sem használta néhány másodperccel azelőtt, hogy iszonyatos tempóban egy kanyarodó Citroënnek csapódott a Dózsa György úton.

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon folytatódott a Dózsa György úti baleset ügyének tárgyalása – tudósít az Index. Az előző tárgyaláson vetítették le azt a rövid videót, amit M. Richárd néhány másodperccel az ütközés előtt a mobiljával készített. A férfi azt állította, hogy a telefon egy pohártartóba volt beállítva a videót pedig akkori párjának szánta, akinek a Mercedest is ajándékba vette.

A szakértő azonban megállapította, hogy M. Richárd a Dózsa György útra való kanyarodás után kezdett gyorsulni és a Mercedes átlagosan 53 km/óra és 140 km/óra közötti sebességekkel haladt. A felvételekből egyértelműen kiderült, hogy

a sofőr a jobb kezében tartotta a mobilt, amelynek a látószöge folyamatosan változott.

A felvételen hallható pittyegő hang a szakértő szerint pedig arra utal, hogy a férfi nem használta a biztonsági övet sem.

A vád szerint a Mercedes sofőrje jogosítvány nélkül, 130 km/órás sebességgel haladt. A Vágány utca felől érkező Citroën – amelynek vezetője a harmadrendű vádlott – a lámpa zöld jelzése után a Dózsa György útról egy lendületes gyorsítással akart bekanyarodni balra, a Kassák Lajos utcába. A kanyar szabályos ívét viszont levágta, hogy mielőbb be tudja fejezni a manővert és így ne akadályozza a szembejövőket. A nagy sebességgel közeledő Mercedest azonban nem vette észre, így nagy erővel csapódott neki a Citroënnek.

A kiegészített szakértői vélemény szerint a vádlott az ütközés előtt fél másodpercig fékezett, tehát a felvétel alapján egyértelműen „cáfolható, hogy a baleset előtt gyorsított”, mint ahogy M. Richárd korábban a sebességtúllépést magyarázta.

Koltai Zsuzsanna, M. Richárd védője szerint a kiegészített szakvélemény több ponton is aggályos, ezért új műszaki szakértő kirendelését indítványozták.

A műszaki szakértő szerint, ha a Mercedes egyébként a megengedett 60-70 km/órás sebességgel halad, egy vészfékezéssel elkerülhette volna a balesetet, ha mindössze 50 km/órával halad, akkor fékezés nélkül kerülhették volna el a baleset. Ha pedig a Citroën sofőrje az intenzív gyorsulást befejezi, és visszakormányozza az autót, akkor gond nélkül kerülhette volna ki a Mercedest.

Az eljárás alatt igazságügyi szakértő is vizsgálta M. Richárdot, összesen hat személyiségtesztet végeztettek vele, melyekből egyértelműen kiderült, hogy

a férfi nem elmebeteg, személyisége viszont "Impulzív, indulatvezérelt, egoista, öntörvényű, laza szabálytartása és magas rizikóvállalása niatt a büntetéseknek nincs visszatartó erejük".

M. Richárd szocializációja során kialakult személyiségszerkezete alkalmatlanná tette a vezetésre, és a baleset pillanatában is alkalmatlan volt arra.

M. Richárd jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll, vagyis Budapest területét nem hagyhatja el. A tárgyalás végén arra kérte a bírót, hogy ezt szüntesse meg, mert az ünnepek alatt meglátogatná vidéken élő, idős, beteg rokonait, de a bíróság az indítványt – az ügyésszel egyetértve – elutasította.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×