eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
A román rendőrség által közreadott képen George Dinca, egy 15 éves lány meggyilkolásával gyanúsított román férfi a tetthelyen, egy caracali ház udvarán 2019. július 26-án.
Nyitókép: MTI/AP/Román rendőrség/Mediafax

Komoly lépéseket tesz a román miniszterelnök egy kamaszlány brutális meggyilkolása miatt

A dél-romániai városban a héten elraboltak, megerőszakoltak és megöltek egy 15 éves lányt, a rendőrség azonban a lány többszöri telefonos segélykérése ellenére csak egy nap késéssel tudta beazonosítani a bűncselekmény helyszínét.

Intézményközi munkacsoportot állít fel a hatóságok válsághelyzeti reakcióidejének lerövidítésére - jelentette be Viorica Dancila román miniszterelnök szombaton, egy nappal azután, hogy nyilvánosságra került a dél-romániai Caracalban történt rendőrségi kudarc.

A román közvéleményt sokkolta a kegyetlen gyilkosság. A 15 éves lány a caracali iskolából akart hazajutni szülőfalujába, Dobroslovenibe, a nyolc kilométeres utat szokás szerint autóstoppal készült megtenni. Egy szerda reggeli foglalkozás után beült a gyanúsított férfi autójába, majd nyoma veszett. A rendőrök feltételezése szerint a lányt elrabolta a férfi, majd elvitte egy házhoz.

Az áldozatot annak ellenére sem sikerült megmenteni, hogy csütörtökön délelőtt háromszor is telefonált a segélyhívó számra.

A rendőröknek és a speciális telekommunikációs hatóságnak azonban nem sikerült pontosan beazonosítaniuk a helyszínt. A rendőrök végül az elkövető beazonosításával tudtak előrelépni, miután visszanézték az utcai videokamerák felvételeit, amelyeken látszott, hogy a lány melyik autóba ült be. A feltételezések szerint a rendőrök csak azután nézték meg a felvételeket, hogy három helyszínre is kiszálltak, de a pontatlan helymeghatározás miatt egyik helyen sem találták meg a lányt.

Az emberek felháborodását csak fokozta, hogy

bár a rendőrök péntek hajnalban megtalálták a házat, újabb több mint három órát vártak, amíg megkapták a házkutatási engedélyt.

A román média információi szerint

annak ellenére nem hatoltak be a házba, hogy hallották a lány sikoltozását,

így a lány által leadott telefonhívásoktól összesen 19 óra telt el, mire a rendőrök a házba bejutottak. A helyszínen azonban már csak emberi maradványokat találtak, valamint a lány ékszereit és ruháit. Az elkövető férfi állítólag savval akarta eltüntetni a holttestet.

A kormányfő törölte minden szombatra tervezett látogatását, tárgyalt a belügyminiszterrel, és soron kívüli tanácsülést hívott össze a Viktória-palotába. Mint mondta, egy olyan intézményközi munkacsoport felállításáról döntött, amelynek feladata egy sürgős intézkedésekre vonatkozó terv kidolgozása annak érdekében, hogy a teljes államapparátusi szinten lerövidítsék a reakcióidőt válsághelyzetekben. Az ügynek, amely miatt menesztették posztjáról az országos főkapitányt, valószínűleg a keddi kormányülésen is lesz folytatása.

Áprilisban ugyanazon a környéken egy 19 éves lány is eltűnt, a hatóságok ezért nem zárják ki annak a lehetőségét, hogy sorozatgyilkosról van szó. A férfit szombaton reggel őrizetbe vették.

A miniszterelnök népszavazás kiírását fontolgatja arról, járjon-e szigorúbb büntetés az olyan bűncselekményekért, mint a gyilkosság, a nemi erőszak vagy a pedofília.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×