eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Ókori kincseket talált, de lebukott

A Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség folytatólagosan, kisebb értékre, régészeti leletre elkövetett lopás bűntette miatt emelt vádat egy kaposvári férfival szemben, aki két és fél évig járta fémdetektorral a somogyi kistelepülések szántóföldjeit, ahol több száz régi pénzérmét és egyéb használati tárgyakat is talált.

A vádlott az ajándékba kapott fémkeresővel engedély nélkül kutatott régészeti leletek után több kistelepülés, például Hetes, Orci, Somodor, Zimány és Magyaratád melletti szántóföldeken. Kutatásai rendszerint sikerrel jártak, ugyanis több száz, régészeti leletnek minősülő tárgyat talált. Pénzérméket, köztük az ókorból I. és II. Constantinus, Commodus császárok korából, a sisciai verdéből származó érméket, az Árpádházi uralkodók korából II. András dénárt, vagy a későbbi középkorból származó Hunyadi Mátyás, II. Lajos, illetve II. Mátyás nevével fémjelzett dénárokat is. A szántóföldek felszínén őskorból származó magkövekre és pattintékokra is rálelt, valamint különféle ékszerekre, állatfigurákra.

A régészeti leletek az állam tulajdonát képezik, a vádlott azonban a megtalált tárgyakat hazavitte, és egy internetes eladási portálon árulta rendszeresen. Ez lett a veszte, mivel az örökségvédelmi hatóság munkatársai a hirdetések alapján tettek feljelentést, így indulhatott meg a nyomozás.

Az ügyészség a büntetlen előéletű 37 éves vádlottal szemben próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását és az eladott régészeti leletekből származó pénzösszegre vagyonelkobzást indítványozott - közölte a Somogy Megyei Főógyészség.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Vasárnap tartják az osztrák parlamenti választásokat, amelyen története során először a dobogó első helyén végezhet a sokak által szélsőjobboldalinak nevezett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A közvélemény-kutatásokban szorosan mögötte áll a jelenleg is a kormány fő erejét adó konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP), amely koalícióra lépni ugyan hajlandó lenne a tőle jobbra álló párttal, de csak akkor, ha nem annak első embere, Herbert Kickl lesz a kancellár. Könnyen lehet azonban, hogy az FPÖ-ellenes protestszavazatok az ÖVP-t repítik az első helyre: ebben az esetben legnagyobb valószínűséggel a két párt koalícióban kormányozhat majd, néppárti vezetéssel. Jelen pillanatban e két párt koalíciója tűnik a legvalószínűbbnek, ami az jelenti, hogy az Oroszországgal jó viszonyt ápoló FPÖ kormányra kerülése révén oroszbarátabb irányba tolódik el Ausztria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×