eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Így verik át az idős embereket

Telefonon felhívott idős emberek balesetet szenvedett fiának vagy unokájának adják ki magukat azok a bűnözők, akik pénzt csalnak ki becsapott és megijedt áldozataiktól. Az egyik érintett elmondta a történetét az InfoRádiónak.

Irén ijesztő telefonhívást kapott néhány nappal ezelőtt.

"Este 10 óra után öt perccel csörgött a telefon, felvettem, és egy hang azt mondta, hogy balesetet szenvedett. Azt mondta, hogy nekiment egy másik autónak, és megegyeztek, hogy ha kifizetjük a kárt, akkor a rendőröket nem kell kihívni. Ahogy a félálomból magamhoz tértem, megkérdeztem, hogy kivel beszélek. Azt kérdezte, hogy nem ismered meg a fiad hangját. Abban a pillanatban arra gondoltam, hogy esetleg megütötte a fejét, de sem a hangmagassága, sem a hangszíne nem egyezett meg. Azt mondtam neki, hogy bemegyünk, segítünk neked, mindjárt szólok Petinek. Azt mondta, hogy nem kell a segítség. Peti akkor már jött is le, és az illető, aki felhívott, akkor megszakította a vonalat" - mesélte.

Irén kihívta a rendőrséget. A kiérkező járőr nem lepődött meg a történteken. Azt mondta: sok ilyen eset fordult elő a közelmúltban, és bizony néhányan pénzt is adtak annak az ismeretlennek, aki az állítólag balesetet szenvedett fiú vagy unoka nevében ugrott fel hozzájuk.

Varga Balázs alezredest, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa szerint a családoknak fel kell készülniük az ilyen bűncselekmények megakadályozására.

"Ha kapunk egy ilyen hívást, akkor hívjuk fel az unoka édesanyját vagy az unokát. Kérdezzük meg, hogy valóban történt-e ilyen. Legyen egy egyezményes jelünk, hogy meggyőződjünk arról, hogy biztosan azzal beszél-e, akire hivatkoznak, hogy tudjuk ezeket visszaellenőrizni. Ezekkel a fontos momentumokkal elkerülhető a baj" - tanácsolta Varga Balázs.

Az alezredes hozzátette, hogy a csalók néha véletlenszerűen választják ki a sértetteket, de az is előfordul, hogy a telefonhívás előtt néhány nappal személyesen vagy telefonon tájékozódnak a kiszemelt idős ember életkörülményeiről és hozzátartozóiról, ezért a bűnmegelőzési szakember azt tanácsolja, hogy ellenőrizetlen idegeneknek soha senki se adjon ki ilyen bizalmas információkat.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×