eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

A Köpcös mielőbbi kiadatását kéri az Egyesült Államokba

Mexikói börtönében elszenvedett megpróbáltatásai, például az alvásmegvonás miatt Joaquín Guzmán, a ragadványnevén El Chapóként (Köpcösként) emlegetett mexikói drogbáró megváltoztatta eddigi véleményét, és jelenleg azt akarja elérni, hogy minél előbb kiadják az Egyesült Államoknak. Legalábbis ezt közölte ügyvédje szerdán.

Jose Refugio Rodriguez a Radio Formula nevű rádiónak úgy nyilatkozott, Guzmán arra kérte, tárgyaljon az amerikai hatóságokkal arról, hogy kiadatása esetén enyhébb büntetést kaphasson, vagyis ne fokozottan őrzött börtönben helyezzék el.

A mexikói hatóságok elismerték, hogy az Altiplano börtönben fogva tartott drogbárót négyóránként felébresztik létszámellenőrzés miatt.

Egy mexikói szövetségi bíró januárban utasítást adott arra, hogy megkezdődjön a kiadatási eljárás a Sinaloa drogkartell vezetőjének ügyében, Guzmán jogászai azonban El Chapo utasítására mindeddig az összes kezükben lévő eszközzel igyekeztek lassítani a folyamatot. Emiatt a mexikói hatóságok úgy vélték, akár egy évig is eltarthat, mire kiadják a drogbárót az Egyesült Államoknak.

Rodriguez szerdán úgy vélte, akár két hónap alatt is sikerülhet végigvinni az ügyet, ha Guzmán ejti az ügyvédei által beadott kilenc fellebbezési indítványt.

A drogbárót az Egyesült Államokban súlyos bűncselekmények elkövetésével vádolják, egyebek között bűnszövetkezet szervezésével, pénzmosással és szándékos emberölésekkel. Több száz évnyi büntetést kaphat, ha ezeket a vádakat rábizonyítják.

Joaquín Guzmánt fél éve keresték, miután tavaly július végén egy 1,5 kilométeres alagúton keresztül - immár második alkalommal - megszökött Mexikó legszigorúbban őrzött börtönéből. Első szökése során állítólag a szennyesbe rejtve vitték ki a börtönből 2001-ben, bár ezt a történetet többen vitatják. A férfit január nyolcadikán tengerészgyalogosok fogták el egy tűzharc után Sinaloa szövetségi állam Los Mochis városában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×