eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Új eljárás indul a korrupcióval vádolt budapesti rendőrök ügyében

Hatályon kívül helyezte a Szegedi Ítélőtábla a Szolnoki Törvényszék budapesti rendőröket, közterület-felügyelőket, valamint vállalkozókat korrupciós bűncselekmények ügyében elmarasztaló ítéletét, így új bírósági eljárás kezdődik a 2008-2009-ben történt bűncselekmények ügyében.

A táblabíróság Gyurisné Komlóssy Éva vezette büntetőtanácsa kimondta, a megismételt eljárást a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Fővárosi Törvényszék katonai tanácsának kell lefolytatnia.

A döntés indoklásában elhangzott: az első fokon meghozott ítélet oly mértékben meglapozatlan, hogy az érdemi felülvizsgálatra alkalmatlan.

Az elsőfokú ítélet szerint az ügy első- és a másodrendű vádlottja 2008-2009-ben a Budapesti Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályán teljesített szolgálatot. A két férfi szoros kapcsolatot alakított ki építési és szállítási vállalkozókkal, közlekedésrendészeti feladatokat ellátó rendőrökkel és a velük együtt járőröző közterület-felügyelőkkel. A két rendőr az összeköttetéseit haszonszerzési forrásnak tekintette, pénz ellenében "elsimította" a vállalkozások különféle szabálytalanságait. A szabálysértések között volt engedély nélküli behajtás, a gépjárművek rossz műszaki állapota, lejárt forgalmi engedély vagy közlekedési szabálytalanság. Akadt olyan eset is, amikor hétvégi kamionstop idején egy tehergépkocsit kísértek el a fővárostól a magyar-román határig, hogy így előzzék meg a rendőri intézkedést. Az érintett gazdasági társaságok gépkocsivezetői között elterjedt a két rendőr elérhetősége, úgy ismerték őket mint akiket probléma esetén hívni lehet, mert megoldják, hogy egy-egy intézkedésnek ne legyen hátrányos következménye.

A törvényszék ötven vádpontban látta bizonyítottnak valamelyik vádlott bűnösségét egyebek mellett telefonlehallgatások alapján.

A 66 vádlott harmada volt rendőr vagy közterület-felügyelő, a többiek a szabálytalanságok elsimításáért fizettek. Első fokon 47 vádlottat ítéltek el, 19-et bizonyítottság hiányában felmentettek. Az elsőrendű vádlott hét év, a másodrendű öt év börtönt kapott. A többi vádlottra letöltendő vagy felfüggesztett szabadságvesztést, illetve pénzbüntetést szabott ki a törvényszék.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×