eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Hűtlen kezelés az Operaháznál - vádemelés

A Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt emelt vádat a Magyar Állami Operaház két egykori vezető beosztású munkatársával szemben, akik a vád szerint 2008. évben a vagyonkezelési szabályok megszegésével összesen csaknem 10 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az Operaháznak. Harmadik társuk egy az Operaházhoz köthető alapítvány képviselője volt.

A vádirat szerint az ügy elsőrendű és másodrendű vádlottja a vádbéli időszakban a Magyar Állami Operaház (továbbiakban: Operaház) vezető beosztású, gazdálkodásért is felelős munkatársa, a harmadrendű vádlott pedig egy az Operaházhoz köthető alapítvány képviselője volt - olvasható a fővárosi főügyész közleményében.

Az első- és másodrendű vádlottak annak érdekében, hogy az alapítványt jogtalan anyagi előnyben részesítsék, a vád szerint 2008 októbere és decembere között összesen 11 esetben kötöttek indokolatlan megbízási szerződést az alapítvány képviselőjével különböző rendezvények szervezésére, kivitelezésére és az ezekhez szükséges személyzet biztosítására.

A két vádlott ennek során tisztában volt azzal, hogy az alapítvány a vállalt feladatokat nem saját maga végzi majd el - ehhez megfelelő állománnyal és feltételekkel sem rendelkezett -, hanem azokat egy előre meghatározott vállalkozóval végezteti el, mégpedig a megbízási díjhoz képest jóval alacsonyabb díj ellenében. Céljuk ezzel az volt, hogy az alapítvány a megbízási, illetve vállalkozási díjak különbözetének megfelelő összegű vagyoni előnyre tegyen szert.

A vádlottak a fenti cselekményükkel összesen csaknem 10 millió forint összegű vagyoni hátrányt okoztak az Operaháznak.

A kerületi ügyészség az első- és másodrendű vádlottakat jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével, harmadik társukat pedig orgazdaság bűntettével vádolja és mindhármukkal szemben felfüggesztett börtönbüntetés, valamint pénzmellékbüntetés kiszabására tett indítványt a vádiratban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×