eur:
400.97
usd:
369.09
bux:
75170.39
2024. október 17. csütörtök Hedvig

Menekültek holttestére bukkantak egy magyar rendszámú csempészjárműben

Számos menekült holttestére bukkantak egy csempészjárműben az osztrák A4-es autópálya egyik leállósávjában csütörtökön - közölte a burgenlandi tartományi rendőrparancsnokság. Az osztrák hatóságok délutáni közlése szerint legalább húsz menekült fulladhatott meg az autópályán sorsára hagyott, magyar rendszámú teherautóban, de a halottak száma elérheti akár az ötvenet is.

Az APA osztrák hírügynökség úgy értesült, hogy a Pándorfalu (Parndorf) közelében veszteglő, zárt kocsiszekrényű teherautóra az osztrák autópályát üzemeltető Asfinag egyik munkatársa bukkant rá csütörtök délelőtt. Az A4-es a magyar határnál csatlakozik az M1-es autópályához, és Bécsbe vezet.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter budapesti sajtótájékoztatóján megerősítette azokat a jelentéseket, amelyek szerint a jármű magyar rendszámmal rendelkezik. Közölte, hogy a rendszámot egy román állampolgár váltotta ki Kecskeméten. A Miniszterelnökség vezetője kijelentette: a minden valószínűség szerint illegális bevándorlók holttestét rejtő járművet vélhetően szlovák cégtől vásárolták.

A kismartoni (eisenstadti) államügyészség felvette a kapcsolatot a magyar hatóságokkal. A helyi hatóságok szerint a jármű vezetőjének egyelőre semmi nyoma sincs. Feltételezések szerint a sofőr elmenekült a helyszínről, az osztrák hatóságok a magyar biztonsági erőkkel együttműködésben nagy erőkkel keresik - jelentette az osztrák hírügynökség.

Délutáni hírek szerint a korábban hűtőkamionként használt, az autópálya egyik leállósávjában veszteglő járművet rendőrautók kíséretében elvontatták a Bécstől mintegy negyven kilométerre lévő helyszínről. Azt nem közölték, hogy hová vontatták a járművet, a hatóságok csupán annyit mondtak, hogy megfelelő helyszínt keresnek. Megerősítették, hogy a halottak azonosítása egyelőre nem kezdődött meg, ahhoz csak a célállomáson kezdenek hozzá. Egyes hírek szerint a célállomás egy közeli hangár volt.

A kismartoni hatósági csoport vezetője, Johann Fuchs közölte, hogy legalább húsz menekült fulladhatott meg, továbbá, hogy az állampolgárságukra, korukra, valamint a halál lehetséges okára vonatkozó adatokat később hozzák nyilvánosságra. Az ezzel kapcsolatos munkálatokban törvényszéki orvosok is részt vesznek. Fuchs nem tudta megmondani, hogy mindez meddig tart, ez - mint hozzátette - nem is becsülhető meg. "Hasonló esettel ugyanis még nem találkoztunk" - fogalmazott a hatósági vezető.

Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományi rendőrparancsnok sajtóértekezletén további részletekkel szolgált. Szavai szerint a teherautó hátsó ajtaja nyitva volt. A holttestek állapota arra utal, hogy akár már napokkal korábban meghalhattak. Doskozil kijelentette: a tragédia nyilvánosságra kerülése után több osztrák tartományban felerősödtek a határellenőrzést követelő hangok.

Gerald Tatzgern ezredes, az osztrák Szövetségi Bűnügyi Hivatal (Bundeskriminalamt) emberkereskedelem és -csempészet ellen küzdő központi egységének vezetője azt mondta, hogy napokig eltarthatnak a helyszínelési munkálatok.

A szlovák rendőrség készen áll arra, hogy segítséget nyújtson az osztrákoknak az elhagyott teherautóban holtan talált menekültek tragédiájának felderítésében - közölte Michal Slivka, a szlovákiai országos rendőrigazgatóság szóvivője csütörtökön Pozsonyban.

A halott menekültekkel teli teherautónak ugyan magyar rendszáma volt, de a kocsin az észak-szlovákiai Zsolna mellett működő Hyza húsüzem logója, valamint több szlovák nyelvű reklámfelirat látható - írta az Aktuality.sk pozsonyi hírportál.

A reklámfeliratok alapján a prágai CTK hírügynökség szerint valószínű, hogy a teherautó valamilyen módon összefüggésbe hozható a Hyza húsfeldolgozó üzemmel. A Hyza 2006 óta a csehországi Agrofert mezőgazdasági és élelmiszeripari csoport része, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis cseh kormányfő-helyettes, pénzügyminiszter.

"Ez a tragédia mindnyájunkat érint" - hangsúlyozta Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter. A miniszter a nemzetközi vonatok és a magyar-osztrák határvidék osztrák oldalának fokozottabb ellenőrzését ígérte. "Az is fontos számunkra, hogy amilyen gyorsan csak lehet, megtörténjenek a törvényi változtatások az embercsempészek elleni hatékonyabb küzdelem jegyében" - mondta.

A tárcavezető hangsúlyozta, fontos, hogy ne csak Ausztria, hanem a másik 27 EU-tagállam is keményen lépjen fel az embercsempészek ellen. Azt javasolta, hogy mihelyt lehetséges EU-kirendeltségeket állítsanak fel, ahol a menekültek azonnali védelmet élveznek.

A tragédiára azonnal reagáltak a Bécsben rendezett Nyugat-Balkán konferencián részt vevő külföldi vezetők is. Mindenkit megrázott a katasztrófa híre - jelentette ki Angela Merkel német kancellár. "A történtek arra intenek bennünket, hogy a bevándorlás ügyét mielőbb rendeznünk kell és megoldást kell találnunk, mégpedig európai szellemben" - tette hozzá a kancellár, hangsúlyozva ezzel kapcsolatban a szolidaritás szellemének szükségességét.

Merkel figyelmeztetett arra, hogy a menekültpolitika területén az Európai Unió tagállamai nem dolgozhatnak egymás ellen. "Szilárd meggyőződésem, hogy Európa - gazdag kontinensként - képes a probléma megoldására" - jelentette ki.

Angela Merkelhez hasonlóan nyilatkozott az osztrák kancellár is. Werner Faymann hangsúlyozta: a tragikus eset ismét bizonyítja, hogy az emberéletek megmentése érdekében mennyire szükséges a bűnözés, illetve az embercsempészet elleni harc.

Az Európai Uniónak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy leszámoljanak az embercsempészekkel - jelentette ki Faymann, hangsúlyozva a külső határok biztonságosabb védelmének, valamint a menekültek Európán belüli méltányos elosztásának szükségességét is.

Címlapról ajánljuk
Lefelé módosította idei gazdasági növekedési előrejelzését az MBH Bank, de jövőre javulás várható

Lefelé módosította idei gazdasági növekedési előrejelzését az MBH Bank, de jövőre javulás várható

A teljes fogyasztás tekintetében hozza a régiós átlagot Magyarország, a külső kereslet visszaesése és a beruházások elmaradása azonban a GDP-adatokat is jelentősen befolyásolja – mondta az InfoRádióban az MBH Bank elemzési centrumának vezető elemzője. Árokszállási Zoltán szerint az év végén 4,5 százalék környékén alakulhat az inflációs adat, míg a jövő évi átlag 3,5 százalék felett lehet.

Ismertette titkos részeket is tartalmazó győzelmi tervét az ukrán elnök

A béke elérése Ukrajna partnerein múlik, nem Oroszországon - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a parlamentben, ahol ismertette az öt pontból és három titkos mellékletből álló, győzelminek nevezett tervét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.17. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa
Pluszba fordultak a tőzsdék, erős meneten túl a Dow Jones

Pluszba fordultak a tőzsdék, erős meneten túl a Dow Jones

A hétfői csúcsdöntések után tegnap elromlott a hangulat az amerikai tőzsdéken, és a vezető indexek végül eséssel zártak, főleg a chiprészvények esése miatt. Ezt követően az ázsiai piacokon vegyesen alakultak a mozgások, a japán tőzsde esett, de a kínaiak felpattantak. A globális hangulatromlás Európában is érezteti hatását a mai kereskedésben, lefelé vették az irányt az európai tőzsdék, míg az amerikaiak hamar kilőttek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×