eur:
397.67
usd:
364.47
bux:
72218.86
2024. augusztus 4. vasárnap Dominika, Domonkos
Czine László vezető jegyvizsgáló mutatja testkameráját a bemutató sajtótájékoztatón, a Keleti pályaudvaron 2019. augusztus 30-án. A vasúti menetjegyellenőröket ért támadások miatt szeptember 1-jétől 103 új testkamerát kapnak országszerte a MÁV-START Zrt. jegykezelői.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

"Tépett, rúgott, mart és harapott is" - brutális támadás ért egy kalauzt

Az első negyedévben elkövetett 24 esetet követően, a második negyedévben tovább romlott a MÁV-START jegyvizsgálóit ért támadások száma, így 2024-ben már 55 esetben érte atrocitás őket munkavégzés közben.

A MÁV-START-nál dolgozó közfeladatot ellátó személy elleni erőszakos cselekedetek száma sokat csökkent az elmúlt pár évben, azonban 2023-ban 40 százalékos növekedés volt tapasztalható, tavaly 78 alkalommal szenvedtek el erőszakos támadást jegyvizsgálók.

Az idei első félévben, július közepéig már 55 eset történt, ebből 30 alkalom tettlegesség, 23 tettleges becsületsértés, 2 esetben pedig 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett munkatársunk.

A szóbeli fenyegetéseken túl előfordult, hogy leköpték vagy megdobálták, de volt példa arra is, hogy sörrel leöntötték a munkáját végző jegyvizsgálót, az agresszív utasok gyakran nem állnak meg a verbális erőszaknál, hanem lökdösik, megütik, megrúgják vagy akár késsel sebesítik meg a jegyvizsgálót - írja a mavcsoport.hu.

Idén a legtöbb eset, szám szerint 11, májusban történt, míg februárban és júniusban 10-10 alkalommal bántalmazták a munkájukat végző jegyellenőröket. A legproblémásabb vonal a Budapest-Vác-Szob, ahol 9 incidens történt, a Budapest-Cegléd vonalon pedig 6. Megyei tekintetben egyértelműen Pest vármegye emelkedik ki, itt történt az esetek több mint fele (54%) július közepéig. Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron vármegyékben 4-4, Fejér és Somogy vármegyékben 3-3 bántalmazás történt idén.

A MÁV-VOLÁN-csoport podcastjében, a Menetközben legújabb adásában Nagy Piroska püspökladányi és Czine László mátészalkai jegyvizsgálók meséltek az átélt traumáikról.

Czine László, vezető jegyvizsgáló a testkamerák hasznosságáról elmondja: „Legtöbb atrocitást a menetjegy nélküli utasok okozzák, akikkel van, hogy szóváltásba kerül az ember. Több esetben rendőrségi feljelentést is kellett tennem. A testkamerát nagyon szeretem és nagyon hasznosnak ítélem, elrettentő ereje van a renitens utasokkal szembe. Elmondható, hogy azok az utasok, akik megtámadják a jegyvizsgálót valamilyen befolyásoltság alatt állnak.”

Nagy Piroska, vezető jegyvizsgáló az őt ért támadásra így emlékszik vissza: „A kolléganőmnek segítettem egy jegy nélküli hölggyel szemben intézkedni, mikor egyszer csak nekem ugrott, tépett, rúgott, mart és harapott is,

egy másik utas szedte le rólam.

Sajnos, ez a munkánk része, hogy leköpnek, verbálisan bántalmaznak.”

A jegyvizsgálók, az autóbusz-vezetők, a mozdonyvezetők, a HÉV járművezetők és a rendészek is közfeladatot ellátó személyek, tettleges bántalmazásuk bűncselekménynek számít, az elkövető súlyos büntetésre számíthat, tette szabadságvesztést is vonhat maga után - áll a közölt írásban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.05. hétfő, 18:00
Pletser Tamás
az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×